Trump stemt in met nieuwe sancties Rusland

Trump heeft zojuist het omstreden wetsvoorstel ondertekend waarmee nieuwe sancties worden opgelegd aan Rusland, maar ook aan Iran en Noord-Korea. Dat bericht Bloomberg op basis van bronnen binnen het Witte Huis. Eerder werd het wetsvoorstel al met een overgrote meerderheid aangenomen door zowel het Huis van Afgevaardigden als door het Senaat.

Volgens Bloomberg zou Trump het wetsvoorstel met tegenzin ondertekend hebben, omdat hij op een aantal verschillende onderwerpen zijn bedenkingen heeft. De president zou zich bijvoorbeeld zorgen maken over de onbedoelde gevolgen van de sancties voor Amerikaanse bedrijven en voor internationale partners van de Verenigde Staten. Ook maakt de president zich zorgen dat deze nieuwe sancties hem in zijn mogelijkheden beperken om deals te sluiten met Rusland.

Nieuwe sancties

Met de acceptatie van wetsvoorstel H.R.3364, getiteld Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, worden nieuwe beperkingen opgelegd aan bedrijven die zaken willen doen met Rusland, Iran en Noord-Korea. Dat betekent dat Europese bedrijven die bijvoorbeeld meewerken aan de bouw van nieuwe pijpleidingen van Rusland naar Europa vanaf nu de Amerikaanse wet overtreden.

Naast deze economische sancties kan de Amerikaanse regering met deze wet ook sancties opleggen aan financiële instellingen, bijvoorbeeld door tegoeden van deze drie landen te blokkeren. Ook krijgt president Trump met het ondertekenen van deze wet minder ruimte om eerdere sancties tegen deze drie landen terug te draaien.

Rusland, Iran en Noord-Korea

De sancties ten aanzien van Rusland raken niet alleen de energiesector, industrie en mijnbouwsector van het land, maar ook verschillende Europese bedrijven die op deze vlakken samenwerken met Rusland. In het wetsvoorstel staat dat ieder bedrijf met een marktwaarde van meer dan $1 miljoen geen investeringen mag doen voor de aanleg van pijpleidingen of de productie van goederen en diensten die daarmee samenhangen. Dat zijn onder meer Shell, OMV, Wintershall, Uniper en Engie, Europese bedrijven die samen met Gazprom de Nord Stream 2 aanleggen.

De sancties met betrekking tot Iran gaan vooral over vermeende ‘financiering van terrorisme’ en het raketprogramma van de Iraanse regering. De Verenigde Staten zijn bang dat het land raketten ontwikkelt, waarmee het bijvoorbeeld Israël aan zou kunnen vallen. De sancties tegen Noord-Korea hebben vooral betrekking op het raketprogramma, omdat de Verenigde Staten dat als een bedreiging ziet voor de veiligheid in de regio

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]