Trump geeft Congres schuld van dieptepunt in relatie met Rusland

De Amerikaanse president Trump geeft het Congres de schuld van de slechte relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten. Gisteren ondertekende de president met veel tegenzin het omstreden wetsvoorstel dat nieuwe sancties oplegt aan Rusland, Iran en Noord-Korea. Zoals we van Trump gewend zijn deed hij zijn beklag via twitter.

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne het vertrouwen van veel kiezers gewonnen met zijn voornemen om de relaties met Rusland te verbeteren. Die waren onder leiding van de president Obama ernstig verslechterd, met als dieptepunt de uitzetting van Russische diplomaten aan het einde van zijn tweede regeerperiode.

Relatie met Rusland naar dieptepunt

President Trump is nu al bijna een half jaar president, maar in deze periode heeft hij weinig kunnen doen om de relaties met het Kremlin te verbeteren. Direct na zijn aantreden moest hij zich verdedigen tegen vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, beschuldigingen waar tot op de dag van vandaag nog geen sluitend bewijs voor geleverd is.

Met de G20 top in Hamburg leek het er even op dat de relaties met Rusland hersteld zouden worden. Trump sprak daar ruim twee uur lang achter gesloten deuren met Poetin, waarna de twee regeringsleiders samen een staakt-het-vuren voor het zuiden van Syrië aankondigden.

Trump stond echter machteloos toen begin deze week het wetsvoorstel met nieuwe sancties tegen Rusland op zijn bureau kwam te liggen. Natuurlijk kon hij zijn veto uitspreken, maar als hij dat had gedaan was hij gelijk de steun van zijn eigen achterban kwijtgeraakt. Het wetsvoorstel werd eerder namelijk bijna unaniem (zowel door Democraten als Republikeinen) door zowel het Huis van Afgevaardigden als het Senaat aangenomen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.