Trump: “Duitsland wordt gegijzeld door Rusland”

Duitsland wordt gegijzeld door Rusland omdat ze op grote schaal aardgas uit dat land importeert. Daardoor krijgt Rusland niet alleen meer macht, maar ook de financiële middelen om haar economie en leger te versterken. Dat zei de Amerikaanse president Trump in een gesprek met Jens Stoltenberg van de NAVO.

Trump noemt het onacceptabel dat Duitsland miljarden aan Rusland betaalt voor de levering van aardgas, maar dat ze niet voldoet aan de afspraak van de NAVO om 2% van haar begroting aan defensie uit te geven. Dat terwijl de NAVO volgens de Amerikaanse president juist bedoeld is om Duitsland te beschermen tegen Rusland.

In gesprek met de pers beklaagde Trump zich erover dat verschillende Europese lidstaten van de NAVO goedkeuring hebben gegeven voor de Nord Stream 2, een nieuwe pijpleiding door de Oostzee waarmee Europese landen aanzienlijk meer aardgas uit Rusland kunnen importeren.

Trump deed zijn beklag tegenover Jens Stoltenberg van de NAVO en zei het volgende:

“Nou ik moet zeggen, ik denk dat het heel jammer is dat Duitsland een gigantische olie- en gasdeal met Rusland sluit – terwijl jullie geacht worden het land te beschermen tegen Rusland – terwijl Duitsland miljarden en miljarden dollars per jaar aan Rusland geeft.

Wij beschermen Duitsland, we beschermen Frankrijk, we beschermen al deze landen. En opeens besluit een groot aantal landen een deal te sluiten met Rusland over een pijpleiding, waardoor miljarden in de schatkist van Rusland komen. Dus wij worden geacht jullie te beschermen tegen Rusland, terwijl zij miljarden aan Rusland betalen. Ik vind dat ongepast. En de voormalig bondskanselier van Duitsland staat aan het hoofd van het pijpleidingbedrijf dat het aardgas gaat leveren.

Duitsland zal uiteindelijk voor bijna 70% afhankelijk zijn van aardgas uit Rusland. Vertelt u mij eens of dat gepast is. We klagen hier al over sinds ik president ben. Dit had nooit mogen gebeuren, Duitsland wordt volledig gecontroleerd door Rusland. Ik vind dit ongepast.”

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Lees ook:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.