‘Trump drijft Duitsland richting China en Rusland’

Hoe langer de president Trump aan de macht blijft, hoe groter de kans dat anti-Amerikaanse krachten in Duitsland de bovenhand zullen krijgen en het land richting Rusland en China zullen sturen. Dat zei Wolfgang Ischinger, directeur van de Veiligheidsconferentie van Munchen, in een interview met Reuters. Volgens hem moet Duitsland meer eigen verantwoordelijkheid nemen in de wereld en tegelijkertijd de banden met de Verenigde Staten onderhouden.

“Hoe langer Trump aan de macht blijft, hoe moeilijker het zal worden om op te staan tegen diegene in Duitsland en elders in Europa die al sinds de oorlog in Vietnam de banden met de Amerikaanse pestkop willen verbreken. Het zal voor de Duitse regering veel moeilijker worden om haar koers vast te houden en deze relatie te verdedigen. Tegelijkertijd kunnen de krachten die roepen om nauwere banden met landen als Rusland en China sterker worden.”

De Verenigde Staten hebben onder leiding van president Trump verschillende maatregelen genomen waar veel Europese landen zich niet in kunnen vinden, zoals het besluit om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs, de internationale deal met Iran en het dreigement om uit de Wereldhandelsorganisatie te stappen.

Kritiek op Duitsland

Trump heeft sinds zijn aantreden als president begin vorig jaar verschillende keren uitgehaald naar Duitsland, waarbij hij onder meer het grote handelsoverschot en de lage militaire uitgaven bekritiseerde. Ook sprak de Amerikaanse president onlangs zijn onvrede uit over de Nord Stream 2 pijpleiding, waarmee Duitsland (en andere Europese landen) meer aardgas uit Rusland kunnen importeren.

Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research bleek vorig jaar dat slechts 35% van de Duitse bevolking een positief beeld heeft van de Verenigde Staten onder leiding van Trump. Een ander onderzoek van de Koerber Foundation liet zien dat Duitsers Trump als een groter probleem zien in het buitenlandse beleid dan regeringsleiders van Rusland, Turkije en Noord-Korea.

Amerikaanse sancties

Tegen deze achtergrond wordt de roep in Duitsland om de banden met China en Rusland aan te halen steeds groter, zo constateert Ischinger. Dat wordt versterkt door het sanctiebeleid van de Verenigde Staten, waarmee Trump andere landen onder druk probeert te zetten. Daarover zei de Duitse diplomaat het volgende:

“Als Amerikaanse sancties worden toegepast om de Nord Stream 2 tegen te houden, dan zullen de vergeldingsmaatregelen giftig zijn voor de trans-Atlantische relatie. Zelfs als je twijfels hebt over hoe zinvol de Nord Stream 2 is, dan nog is het moeilijk om dit niet te zien als een serieuze schending, als een voorbeeld van de Verenigde Staten dat haar wil oplegt aan de Europeanen.”

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]