Trump: “China moet handelsoverschot met VS terugbrengen”

De Amerikaanse regering heeft China gevraagd een plan te ontwikkelen om haar handelsoverschot met de Verenigde Staten met $1 miljard terug te brengen, zo maakte president Trump via een bericht op twitter bekend. Het is onduidelijk op welke termijn dat zou moeten gebeuren.

Trump stuurt al langer aan op een meer gebalanceerde handelsrelatie met China, omdat veel banen in de Verenigde Staten verloren zijn gegaan door het aanbod van goedkope producten uit het buitenland. Om een van zijn verkiezingsbeloftes na te komen kondigde de Amerikaanse president vorige week importheffingen op staal en aluminium aan, een maatregel die de Amerikaanse industrie moet beschermen tegen goedkopere buitenlandse aanbieders.

Het is nog maar de vraag of het invoeren van importheffingen een manier is om de handel tussen de Verenigde Staten en China weer in evenwicht te brengen, aangezien China waarschijnlijk als vergeldingsmaatregel ook nieuwe importheffingen zal aankondigen. Vorig jaar had China een handelsoverschot van $375,2 miljard met de Verenigde Staten.

Update: Inmiddels is duidelijk geworden dat Trump het handelstekort niet met $1 miljard, maar met $100 miljard wil terugbrengen.

Lees ook:

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]