Trump wil bewapening Koerden in Syrië stoppen

Trump wil de bewapening van Koerdische strijders in Syrië stopzetten, zo maakte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bekend na afloop van een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president en zijn Turkse collega Erdogan.

Voorafgaand aan het telefonische overleg liet Trump via twitter al doorschemeren dat ook hij graag een einde wil maken aan de Amerikaanse interventies in het Midden-Oosten, die volgens hem nog een overblijfsel zijn van de vorige regering. Hij vind de Amerikaanse inmenging in de regio een verspilling van geld, omdat deze al tal van mensenlevens geëist heeft en in totaal al $6 biljoen heeft gekost.

Geen wapens naar Koerdische strijders

De Amerikaanse president zou tijdens het telefoongesprek met Erdogan gezegd hebben dat Washington geen wapens meer zal geven aan de terreurgroep PKK/PYD en dat hij daar al veel eerder mee had willen stoppen. Eerder gaf Trump ook al opdracht aan de CIA om de bewapening van andere terreurgroeperingen die tegen Assad vochten te beëindigen. Ook dat was een overblijfsel van het buitenlandse beleid van de vorige Amerikaanse regering onder leiding van president Obama.

Met deze maatregel probeert Trump de banden met Turkije aan te halen. De bewapening van Koerdische strijders door de Amerikaanse regering werd door Turkije niet in dank afgenomen. De relaties tussen het Westen en Turkije zijn sinds de staatsgreep van vorig jaar behoorlijk verslechterd en Trump hoopt wellicht dat hij met deze maatregel het vertrouwen weer een beetje kan herstellen. Turkije is een belangrijke bondgenoot voor de NAVO, maar die samenwerking verloopt de laatste tijd moeizaam.

Turkije heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen de Amerikaanse steun aan de PKK en de PYD. Deze groeperingen werden door de Amerikaanse regering ingezet als instrument in de strijd tegen Islamitische Staat. De Turkse president liet in een verklaring op twitter dan ook weten tevreden te zijn met de uitkomst van het gesprek met Trump.

Voetnoot: De foto bij dit bericht is slechts ter illustratie en is van een eerdere ontmoeting tussen Trump en Poetin.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]