Tientallen landen spreken steun uit voor Maduro

Tientallen landen hebben in de Verenigde Naties hun steun uitgesproken voor de regering van Maduro in Venezuela. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zei dat deze nieuwe groep van ongeveer vijftig landen zal proberen de wereld bewust te maken van de gevaren waar de Venezolaanse bevolking mee te maken kan krijgen.

“We hebben allemaal het recht om te leven zonder de dreiging van machtsgebruik en zonder toepassing van illegale dwangmatige eenzijdige maatregelen”, zo verklaarde Arreaza te midden van ambassadeurs van verschillende landen die hem steunen.

Venezuela krijgt internationale steun

Tot de landen die achter de regering van Venezuela staan behoren onder andere Rusland, China, Iran, Cuba, Nicaragua, Bolivia, Noord-Korea en Syrië. Wat deze groep van landen precies wil gaan doen is nog onduidelijk. Het lijkt erop dat ze vooral een statement maken tegen een mogelijke interventie in Venezuela.

Minister Arreaza riep alle landen van de Verenigde Naties op om Venezuela bij te staan in de verdediging van het internationaal recht, omdat dat volgens hem de enige manier is ‘om het vreedzaam samenleven van de mensheid te garanderen’.

Wereld verdeeld over Venezuela

De wereld is verdeeld over de toekomst van Venezuela. De Verenigde Staten en haar bondgenoten willen dat president Maduro vertrekt. Veel van deze landen hebben oppositiefiguur Juan Guaido erkend als nieuwe leider van het Zuid-Amerikaanse land. Ook het Europees Parlement heeft haar steun uitgesproken voor Guaido.

De Verenigde Staten hebben hulpgoederen gestuurd, maar president Maduro weigert deze goederen te accepteren. Daarmee zou hij zijn tegenstanders een uitnodiging geven om zich verder te mengen in de kwestie. Maduro accepteert wel hulpgoederen uit Rusland, zoals voedsel en medicijnen.

Venezuela worstelt met een diepe economische crisis, veroorzaakt door de daling van de olieprijs in 2014. Ondanks het feit dat de olieprijs inmiddels wat hoger is blijven de economische problemen aanhouden. Het land kampt met extreem hoge inflatie en een schaarste aan goederen.

De regering onder leiding van Maduro geeft de Verenigde Staten daarvan de schuld, omdat die zware sancties hebben opgelegd. Volgens de regering zijn er door de sancties miljarden dollars aan banktegoeden geblokkeerd. Ook wordt de export van olie bemoeilijkt, omdat het land is afgesloten van het internationale betalingsverkeer.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]