Telegram moet encryptiesleutels afstaan aan Russische overheid

Het bedrijf achter het chatprogramma Telegram moet de encryptiesleutels van gebruikers toch afstaan aan de Russische regering. Daarmee krijgt de Russische inlichtingendienst de mogelijkheid om ook alle privégesprekken op Telegram op te vragen.

Telegram kreeg vorig jaar al het verzoek om encryptiesleutels te overhandigen, maar daar stemde het bedrijf toen niet mee in. Daarop volgde een boete van $14.000 en een rechtszaak, waarin de Russische overheid alsnog toegang probeerde te krijgen tot de gegevens.

‘Inbreuk op privacy’

Het bedrijf achter het chatprogramma wilde deze informatie niet geven, omdat dat een inbreuk zou zijn op de privacy van gebruikers. Maar het Russische hooggerechtshof oordeelde dat er met het afstaan van de encryptiesleutels zelf nog geen vertrouwelijke informatie verkregen wordt. Die gesprekken zelf mag de inlichtingendienst pas opvragen nadat een gerechtelijk verzoek gehonoreerd is.

In 2016 ondertekende de Russische president Poetin nieuwe antiterreurwetgeving, waarmee de overheid meer bevoegdheid kreeg om gesprekken van chatprogramma’s uit te lezen. Telegram gebruikt echter encryptie, waardoor de gesprekken van gebruikers alleen met een encryptiesleutel uitgelezen kunnen worden. Die sleutels moet het bedrijf nu alsnog overhandigen aan de inlichtingendienst.

De advocaat van Telegram was verbaasd over de uitspraak van het hooggerechtshof. Hij zei daar tegen de aanwezige pers het volgende over:

“Het argument van de inlichtingendienst dat encryptiesleutels niet als privé informatie beschouwd moet worden is doortrapt. Dat is net zoiets als dat ik zeg: “Ik heb het wachtwoord van jouw email, ik controleer je email niet, maar ik heb wel de mogelijkheid om dat te doen.””

Over Telegram

Telegram wordt wereldwijd door meer dan 180 miljoen mensen gebruikt en telt alleen in Rusland al 9,5 miljoen gebruikers. Telegram werd in 2013 opgericht door de makers van VK, de Russische variant van Facebook. Het chatprogramma werkt op telefoons, tablets en computers en op verschillende besturingssystemen en slaat gesprekken op in de cloud. Het is de tegenhanger van Whatsapp, dat in 2014 werd overgenomen door Facebook en dat sinds 2016 ook alle gespreksgegevens met de servers van Facebook deelt.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]