Wordt Chinese yuan de nieuwe wereldmunt?

Wordt Chinese yuan de nieuwe wereldmunt?

De Amerikaanse dollar is nog steeds de belangrijkste valuta in de wereld, maar kan de Chinese yuan deze rol overnemen? Deze vraag staat centraal in een nieuwe aflevering van Tegenlicht. Financieel journalist Maarten Schinkel ging op onderzoek uit en sprak met verschillende handelaren en economen over de opmars van de yuan.

In 2015 werd Chinese yuan werd opgenomen in het valutamandje van het IMF. In 2018 werd het voor het eerst ook mogelijk om olie in yuan te verhandelen. Ook hebben de centrale banken van Rusland en het Eurosysteem de afgelopen jaren meer Chinese yuan aan hun reserves toegevoegd.

Wat zijn de ambities en beweegredenen voor China om haar eigen munt te promoten? En wat voor gevolgen heeft dat voor de geopolitieke en economische machtsverhoudingen in de wereld?

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »