Tarieven containervervoer naar recordhoogte

De kosten voor het transport van goederen via containers zijn tot recordhoogte gestegen. Zo kost het momenteel ongeveer $14.000 om een container van Azië naar Europa te vervoeren, terwijl dat een jaar geleden nog slechts $1.800 was. De tarieven voor transport van Azië naar de Amerikaanse west- en oostkust liggen momenteel rond de $20.000, terwijl dat een jaar geleden nog respectievelijk $3.700 en $4.400 was. Dat is vijf tot zes keer zoveel in een jaar tijd.

Een schaarste aan transportcapaciteit blijft de transportkosten opdrijven. Sinds de coronapandemie is de vraag van consumenten veranderd. Mensen gaven tijdens de pandemie minder geld uit aan diensten als horeca en recreatie, terwijl de vraag naar goederen is toegenomen. Bedrijven probeerden daarop te anticiperen door extra voorraden in te kopen. Ook waren er logistieke problemen in Chinese havens als gevolg van de coronapandemie. Dat zette de logistieke keten afgelopen jaar verder onder druk.

De hoge transportkosten en het tekort aan containers drijft de consumentenprijzen op. Niet alleen moeten winkels deze kosten doorberekenen aan de consument, ook ontstaat er schaarste aan goederen. Winkeliers die nog wel voorraad hebben kunnen vanwege tekorten een hogere prijs vragen voor hun producten. Deze ontwikkeling draagt bij aan een sterke toename van de consumentenprijzen. In de Eurozone en in de VS ligt de inflatie momenteel op het hoogste niveau in meer dan tien jaar.

Wereldwijde index voor kosten containervervoer zijn afgelopen jaar tijd explosief gestegen (Bron: Freightos)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]