Syrië eist schadevergoeding van internationale coalitie

De regering van Syrië wil de internationale coalitie aansprakelijk stellen voor de schade die is aangericht met diverse luchtaanvallen. Dat staat in een brief die de Syrische ambassadeur van de Verenigde Naties onlangs heeft ingediend.

Volgens de ambassadeur hebben de Verenigde Staten en haar bondgenoten binnen de zogeheten internationale coalitie illegaal bombardementen uitgevoerd op onder andere dorpen en op infrastructuur die hoort bij de productie van olie en gas.

In de brief wordt verwezen naar drie luchtaanvallen op onder andere een tankstation, een gasinstallatie en een dorp in Syrië. Bij die laatstgenoemde aanval vielen ook burgerslachtoffers, waarvan acht naderhand nog geïdentificeerd konden worden. De ambassadeur schrijft in zijn brief het volgende:

De herhaaldelijke bombardementen door deze illegitieme “internationale coalitie” eisen de levens van honderden onschuldige Syrische burgers en veroorzaken aanzienlijke materiële schade aan Syrische faciliteiten, huizen en infrastructuur. Ook veroorzaakt het een bijna totale vernietiging van Syrische olie- en gasinstallaties.

De aanvallen van de zogenaamde “internationale coalitie” en de illegale, eenzijdige en gedwongen economische sancties van de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere Staten tegen de Arabische Republiek Syrië zorgen ervoor dat het onderhoud aan deze economische faciliteiten wordt belemmerd en dat de ontwikkeling en wederopbouw in de Arabische Republiek Syrië in gevaar komt.

Mijn regering bevestigde opnieuw haar positie dat de aanvallen door de zogenaamde internationale coalitie tegen Islamitische Staat in Irak en de Levant op het grondgebied van Syrië illegaal zijn en in strijd met het internationaal recht, omdat deze worden uitgevoerd zonder de goedkeuring van en coördinatie met de Syrische regering.

Mijn regering staat erop dat deze luchtaanvallen stoppen en dat de deelnemers aan deze illegitieme coalitie de politieke en wettelijke verantwoordelijkheid op zich nemen voor de vernietiging van infrastructuur in de Arabische Republiek Syrië, inclusief de verantwoordelijkheid voor compensatie.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.