Syrië eist onmiddellijk vertrek internationale coalitie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Syrië eist een onmiddellijk vertrek van de internationale coalitie, een groep landen die onder leiding van de Verenigde Staten bombardementen uitvoeren op Syrisch grondgebied. Dat meldt het Syrische persbureau SANA. Volgens de regering van Assad zijn deze interventies in strijd met het internationaal recht en vinden deze plaats zonder goedkeuring van de Syrische regering.

“Syrië doet opnieuw een oproep voor de onmiddellijke ontbinding van de coalitie die buiten de opzet van de Verenigde Naties tot stand is gekomen en die zonder toestemming van de Syrische regering opereert”, zo schrijft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief die afgelopen weekend naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en naar de directeur van de VN Veiligheidsraad werd gestuurd.

Fosforbommen op Syrië

Volgens de Syrische regering hebben de bombardementen van de internationale coalitie op onder meer woonwijken en ziekenhuizen veel burgerslachtoffers veroorzaakt. Ook veroordeelt Syrië het gebruikt van fosforbommen door de internationale coalitie, wapens die volgens het internationaal humanitair recht helemaal niet gebruikt mogen worden.

De Syrische regering beschuldigt de internationale coalitie van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid en roept de VN Veiligheidsraad daarom op haar verantwoordelijkheid te nemen en alle landen tot de orde te roepen die in overtreding zijn van internationale afspraken.

Schadevergoeding

Twee weken geleden stuurde de ambassadeur van Syrië bij de Verenigde Naties een brief naar de VN Veiligheidsraad met de oproep om de internationale coalitie aansprakelijk te stellen voor de schade die hun bombardementen hebben aangericht.

De internationale coalitie voert al sinds september 2014 luchtaanvallen uit, zonder dat de Syrische president Assad daar goedkeuring voor heeft gegeven. Naast de Verenigde Staten doen ook Australië, Denemarken, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Jordanië en het Verenigd Koninkrijk mee aan deze oorlogsmissie.


Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.