Staatsschulden schieten omhoog door coronacrisis

De staatsschulden van verschillende Europese landen zijn sinds de coronacrisis sterk toegenomen. Frankrijk en Italië hebben met ongeveer €2,7 biljoen de hoogste staatsschuld van alle Europese landen, terwijl Duitsland snel dichterbij komt met een schuld van bijna €2,4 biljoen. Daarmee zijn alle bezuinigingen die het land de afgelopen tien jaar doorvoerde teniet gedaan. Ook Spanje, dat voor de kredietcrisis nog amper schulden had, heeft haar staatsschuld flink laten oplopen.

Onderstaande grafiek van Bloomberg laat zien dat de staatsschulden in Europa over de hele linie stijgen. Door de lage rente is het tenslotte veel makkelijker om geld te lenen dan bezuinigingen af te dwingen. Staatsobligaties zijn momenteel zeer gewild, omdat ze door hun risicovrije status als onderpand worden gebruikt op de financiële markten. Daar komt bij dat de ECB structureel obligaties opkoopt, waardoor de markt het risico als zeer laag inschat. Ook voor Italiaanse en Griekse staatsobligaties.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]