Staatsschuld Italië naar recordhoogte: 158,5% van bbp

Staatsschuld Italië naar recordhoogte: 158,5% van bbp

De Italiaanse staatsschuld zal dit jaar verder stijgen tot 158,5% van het bbp, het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat is drie procentpunt meer dan de schuldquote waar de regering vorig jaar nog rekening mee hield. Ondanks die enorme schuldenberg - na Griekenland de hoogste in de eurozone - kan Italië nog steeds zeer goedkoop lenen. Mede dankzij het stimuleringsprogramma van de ECB betaalt het land slechts 0,61% op een 10-jaars lening.

De toename van de staatsschuld is het gevolg van een nieuw steunprogramma van €32 miljard dat de regering vorige week aankondigde. Daardoor loopt het begrotingstekort dit jaar op tot 8,8% van het bbp. Eerder ging men nog uit van een tekort van 7%. Door deze tegenvaller is de rente op Italiaanse staatsleningen wel iets opgelopen, want eerder deze maand stond de 10-jaars rente nog op een historisch dieptepunt van slechts 0,5%.

Deze daling is opmerkelijk, omdat de Italiaanse economie veel harder geraakt werd door de coronacrisis. Analisten houden rekening met een economische krimp van 10% van het bbp in 2020, terwijl men voor dit jaar een herstel van slechts 1,8% verwacht. Dat is niet voldoende om de schuldenlast omlaag te brengen.

Langere looptijden

Italië heeft optimaal geprofiteerd van het nieuwe steunprogramma van de ECB, want het renteverschil tussen Duitse en Italiaanse 10-jaars leningen is sinds het begin van de coronacrisis meer dan gehalveerd. Op dit moment is het renteverschil slechts 111 basispunten, terwijl Italië een veel grotere staatsschuld heeft.

De Italiaanse regering maakt optimaal gebruik van de lage rente, door tegen langere looptijden te lenen. Sinds het begin van de coronacrisis in maart wist het land de gemiddelde looptijd van haar staatsschuld met bijna een jaar te verlengen. Dat is ongeveer 40% meer dan het gemiddelde van alle landen in de regio.

Rentelasten verder omlaag

Door de lage rente voor een langere periode vast te zetten kan het land de financieringskosten van haar staatsschuld verder omlaag drukken. Morgan Stanley becijferde dat de rentelasten van Italië over twee jaar het laagste niveau kunnen bereiken sinds de introductie van de euro in 2002. Dat komt omdat het land steeds meer oude leningen kan doorrollen tegen een veel lagere rente.

Ondanks de extreem hoge schulden kunnen Europese landen steeds goedkoper lenen. Duitsland verdiende vorig jaar zelfs €7 miljard rente aan de uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Door de grote vraag naar staatsleningen kunnen landen steeds goedkoper lenen. Door de coronacrisis maken veel landen daar ook gebruik van.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »