Schröder: “Europa heeft Rusland nodig tegenover China en de VS”

Europa moet meer samenwerken met Rusland als het zich economisch en politiek staande wil houden tegenover supermachten als China en de Verenigde Staten. Dat zei Gerhard Schröder, voormalig bondskanselier van Duitsland, in een uitgebreid interview met Der Spiegel.

Volgens de voormalig bonskanselier moet Europa het volle potentieel van Rusland benutten, niet alleen als leverancier van grondstoffen, maar ook als belangrijke afzetmarkt. Hij zegt in het interview dat de Russische president Poetin verschillende pogingen heeft gedaan om een goede relatie op te bouwen, maar dat Europa deze handreikingen keer op keer afwijst.

‘Europa moet verbinding zoeken met Rusland’

Volgens de voormalig bondskanselier moet Europa nu de kans aangrijpen om de banden met Rusland aan te halen. Hij merkt op dat daar wel veranderingen voor nodig zijn, zowel in de Russische als Westerse politiek.

De relaties tussen Europa en Rusland zijn in 2014 verslechterd als gevolg van de ontwikkelingen in Oekraïne. De Verenigde Staten en Europa besloten sancties op te leggen, die tot op de dag van vandaag van kracht zijn. Ook zien we de laatste jaren meer militaire oefeningen van de NAVO langs de Russische grens.

Economische samenwerking

Ondanks het sanctiebeleid blijft Europa veel handel drijven met Rusland. Volgens de Russische minister van Economische Ontwikkeling groeit de handel met Europa alweer met dubbele cijfers. Ook importeert Europa nog steeds veel Russisch aardgas. Met het in gebruik nemen van de Nord Stream 2 pijpleiding zal dat waarschijnlijk nog verder toenemen.

Gerhard Schröder was van 1998 tot 2005 bondskanselier van Duitsland. Niet veel later nam hij een leidende positie bij het bedrijf achter de Nord Stream pijpleiding. Vanuit die positie behartigde hij belangen van Gazprom en het Duitse energiebedrijf Wintershall. Als bondskanselier heeft Schröder een belangrijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van de verdragen rondom de eerste Nord Stream pijpleiding, die in 2011 in gebruik werd genomen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]