Schröder: Amerikaanse druk zorgt voor vertraging Nord Stream 2

Schröder: Amerikaanse druk zorgt voor vertraging Nord Stream 2

De Amerikaanse druk op Denemarken is de belangrijkste reden voor vertraging van de Nord Stream 2 pijpleiding. Dat zei Gerhard Schröder, voormalig bondskanselier van Duitsland en voorzitter van het energieproject, afgelopen vrijdag. Hij zei dat het project eind dit jaar voltooid had kunnen worden, maar dat de politiek in Denemarken dwars ligt. En daar spelen de Verenigde Staten volgens hem een belangrijke rol in.

"De Nord Stream 2 is een project dat eind dit jaar in gebruik kan worden genomen. Maar er is een probleem, en dat is duidelijk Deense politiek. Dit is gekoppeld aan Amerikaanse politieke druk op Denemarken en Oekraïne."

Vertraging Nord Stream 2

Volgens het bedrijf achter de Nord Stream 2 kan het project vertraagd worden tot volgend jaar, indien Denemarken geen goedkeuring geeft voor de route. Een deel van de pijpleiding loopt langs het Deense eiland Bornholm. De nieuwe Nord Stream 2 loopt grotendeels parallel aan de bestaande Nord Stream die al in 2005 in gebruik werd genomen.

Er zijn al twee verschillende routes voor de pijpleiding ingediend bij de Deense autoriteiten, waarvan de eerste twee jaar geleden. In maart kwam er vanuit Denemarken opeens het verzoek om een derde optie aan te leveren. Daardoor kan het project vertraging oplopen.

Politiek of economisch project?

Het Nord Stream 2 project ligt onder vuur vanwege conflicterende belangen tussen verschillende landen. Verschillende Europese landen willen de nieuwe pijpleiding om de levering van aardgas in de toekomst veilig te stellen. Ze zeggen dat het een puur economisch project is, terwijl andere landen het een politiek project noemen. Rusland heeft economisch en politiek belang bij het project, omdat het geld oplevert en het haar machtspositie in Europa versterkt.

De Baltische staten, Polen en Oekraïne vrezen een verslechtering van hun positie wanneer de Nord Stream 2 in gebruik wordt genomen. Rusland heeft met deze nieuwe pijpleiding meer speelruimte om de doorvoer van aardgas via andere routes te beperken. Deze landen worden gesteund door de Verenigde Staten, die hun eigen agenda hebben. Zij willen de Europese markt voor aardgas bedienen met hun eigen schaliegas. Dat moet in vloeibare vorm met schepen worden aangevoerd over de Atlantische Oceaan.

Volgens Schröder is het Amerikaanse gas een slechte keuze voor Europa, omdat het veel duurder is dan Russisch gas via pijpleidingen. Hij uitte felle kritiek op de positie van Denemarken. "Denemarken brengt de energieveiligheid van Europa in gevaar".

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »