“Saoedi-Arabië zal olie in yuan verhandelen”

China zal Saoedi-Arabië dwingen om olie in yuan te verhandelen, waarna ook de rest van de oliemarkt zal volgen en de Amerikaanse dollar zal loslaten als handelsmunt. Dat zegt Carl Weinberg, de hoofdeconoom van High Frequency Economics, deze week in een interview met de Amerikaanse zender CNBC.

Weinberg merkt op dat China de rol van de Verenigde Staten al heeft overgenomen als grootste importeur van olie in de wereld en dat een olieproducent als Saoedi-Arabië daarom aandacht moet besteden aan de mogelijkheid dat olie in een andere valuta wordt afgerekend dan in Amerikaanse dollars. Dat kan grote gevolgen hebben voor de status van de dollar als handelsmunt, omdat de oliemarkt goed is voor een transactievolume van $600 tot $800 miljard.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]