Saoedi-Arabië introduceert btw en verdubbelt benzineprijs

De dagelijkse uitgaven in Saoedi-Arabië worden met ingang van dit jaar een stukje duurder door de invoering van btw en door minder subsidie op brandstof. Door de lagere olieprijs haalt de regering minder inkomsten binnen, een verlies dat wordt opgevangen met een 5% btw-tarief op de meeste goederen en diensten. Voor gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer wordt geen btw in rekening gebracht.

Naast de invoering van btw heeft de regering van Saoedi-Arabië ook besloten de subsidie op benzine te verlagen, waardoor de prijs van deze brandstof van de ene op de andere dag met 127% gestegen is. De prijs van een liter benzine steeg van ongeveer 0,9 naar tot 2 Saudische riyal per liter, omgerekend naar euro is dat een verhoging van €0,20 naar €0,44.

Invoering btw

De invoering van btw is onderdeel van het economische hervormingsprogramma van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wil het koninkrijk minder afhankelijk maken van inkomsten uit olie en wil daarom belasting heffen op binnenlandse consumptie.

Ook andere oliestaten zijn van plan btw in te voeren om extra belastinginkomsten binnen te halen, maar veel landen hebben deze lastenverzwaring uitgesteld tot 2019. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben wel besloten om dit jaar al btw in te voeren.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]