Sander Boon over het gevaar van digitaal centralebankgeld

Sander Boon over het gevaar van digitaal centralebankgeld

Centrale banken willen meer grip op het geldsysteem en werken daarom aan digitaal centralebankgeld. Wat betekent deze ontwikkeling voor ons geld, de stabiliteit van ons geldsysteem en onze vrijheid? In deze podcast van De Andere Krant legt politicoloog Sander Boon uit dat dit een zeer gevaarlijke ontwikkeling is. Hij heeft volgens hem veel weg van het beruchte sociale kredietsysteem in China, dat erop gericht is het gedrag van mensen te sturen. Met digitaal centralebankgeld zou het 'vrije' Westen dat voorbeeld kunnen volgen.

Boon noemt als voorbeeld een nieuw experiment van de Rabobank om bij alle transacties de CO2 uitstoot te vermelden. Nu is dat nog vrijwillig, maar in de toekomst zou dat een meer dwingend karakter kunnen krijgen. Nu kunnen consumenten en bedrijven nog overstappen naar een andere bank, maar met digitaal centralebankgeld is dat niet meer mogelijk. Dan bepalen overheden en centrale banken de spelregels en kunnen ze het geld programmeren, om zo het gedrag van mensen te sturen.

Centralisering van het geld

Digitaal centralebankgeld doet zich voor als een goed alternatief voor ongereguleerde cryptovaluta en als opvolger voor de vertrouwde munten en bankbiljetten, maar we moeten ons goed realiseren dat het uitermate gecentraliseerd geld is. Een groot deel van de bevolking zal dit stilzwijgend accepteren of zelfs goedkeuren, maar Boon voorziet dat een steeds grotere groep mensen zich zal verzetten tegen deze controledwang. Net als in het communisme zullen er meer dissidenten komen die waarschuwen voor de gevaren van volledig gecentraliseerd geld.

Boon verwijst naar de Oostenrijkse econoom en politiek filosoof Friedrich Hayek, die zei dat geld uit handen van de overheid moet blijven. Hij zag dit als een belangrijke voorwaarde voor een gezonde en goed functionerende economie. Daarom zou het goed zijn als er juist meer concurrentie komt in ons geldsysteem. Dat kunnen bijvoorbeeld cryptomunten zijn, zoals we ook beschrijven in het boek Van Goud tot Bitcoin!

Insider versus outside money

De Nederlandsche Bank schreef een aantal jaar geleden op haar website dat goud het ultieme onderpand is om een nieuw monetair systeem op te bouwen. Dat komt omdat er veel bovengrondse goudvoorraden zijn ten opzichte van de jaarlijkse productie. Deze hoge stock to flow ratio zorgt voor een relatief stabiele koers. Ook Bitcoin is bedacht vanuit het idee dat een hoge stock to flow ratio voor stabiliteit zorgt. Deze twee activa vertegenwoordigen beide een bepaalde waarde en hebben als overeenkomst dat ze buiten het financiële systeem circuleren. Daarmee bedoelt Boon dat je niet afhankelijk bent van een bank of een andere tussenpersoon om toegang te krijgen tot bezittingen in goud en crypto.

Hieronder kunt u het volledige gesprek bekijken op YouTube. Deze podcast is ook te luisteren op Spotify.


Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »