Sancties brengen Rusland dichter bij alternatief voor de dollar

De nieuwe sancties die de Amerikaanse regering wil opleggen aan Rusland zullen niet zonder gevolgen blijven, zo waarschuwt de Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov. In een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC News zegt hij dat Rusland al lang genoeg heeft moeten incasseren en dat het tijd is om vergeldingsmaatregelen te nemen.

Ryabkov verwijst naar een nieuw wetsvoorstel dat verregaande sancties oplegt aan Rusland, Iran en Noord-Korea. Dit voorstel werd onlangs door de overgrote meerderheid van het Amerikaanse Senaat aangenomen en zal binnenkort aan de president worden voorgelegd. Zet Trump zijn handtekening onder deze nieuwe sancties, dan zal Rusland alternatieven ontwikkelen voor de Amerikaanse financiële systeem en de dollar als wereldreservemunt.

In deze video reageert Ryabkov op het besluit van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland terug te brengen naar precies hetzelfde aantal Russische diplomaten dat nog in de Verenigde Staten mag werken. Dat betekent dat 755 Amerikaanse diplomaten nog dit jaar uit Rusland moeten vertrekken. De vertaling staat onder de video.

“Deze vergeldingsmaatregelen hadden we al veel langer kunnen nemen. Bedenk dat de vorige regering van de Verenigde Staten, de Obama regering, op 29 december vorig jaar Russische diplomaten het land uit heeft gezet en onze eigendommen in beslag heeft genomen. Tijdens de Trump regering is er niets gebeurd om deze situatie te veranderen, een situatie die voor ons compleet onacceptabel is.

En ik moet zeggen dat nadat het Amerikaanse Senaat op 27 juli zo overweldigend voor dit merkwaardige en compleet onacceptabele stuk wetgeving stemde, dat dit de druppel was die de emmer deed overlopen.

Elke stap die de mensen in het Witte Huis nemen maken ons het leven moeilijker en brengen ons dichter bij het moment waarop we allerlei alternatieven zullen ontwikkelen. Voor het Amerikaanse financiële systeem en voor het dollar als wereldreservemunt.

We zullen de Amerikaanse sancties spiegelen, we zullen vergeldingsacties ondernemen. Maar wat ik eigenlijk wil zeggen is: “Doe dit niet, dit is schadelijk voor de belangen van de Verenigde Staten”. Maar ik ben hoopvol dat zelfs diegene in de Verenigde Staten die de grootste afkeer hebben van Rusland deze simpele logica zullen begrijpen.

We moeten nu opnieuw beginnen, onze collega’s in Washington bellen en zeggen dat ze nu hiermee moeten stoppen. Laten we beginnen een nieuw huis op te bouwen, een nieuwe constructie met een heel ander ontwerp, anders zal alles aan flarden gaan, om de woorden te gebruiken die Obama ooit gebruikte ten aanzien van de Russische economie.”

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Lees ook:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.