Russische minister van Financiën: “Dollar te riskant”

De Amerikaanse dollar is geen betrouwbaar betaalmiddel meer voor het internationale handelsverkeer, zo verklaarde de Russische minister van Financiën Anton Siluanov afgelopen weekend in een interview met de Russische publieke zender Rossiya 1. Rusland zou volgens de minister moeten overwegen nationale valuta te gebruiken in het grensoverschrijdende betalingsverkeer. Ook de euro wordt genoemd als alternatief voor de dollar.

“We hebben onze investeringen in Amerikaanse activa aanzienlijk teruggebracht. In feite is de dollar, wat beschouwd wordt als internationale valuta, een riskant betaalmiddel geworden.”

In een persconferentie tijdens het BRICS-overleg in Zuid-Afrika eerder dit jaar sprak de Russische president Poetin ook al zijn zorgen uit over de veiligheid van de dollar als internationale valuta. Hij waarschuwde de VS om de dollar niet als politiek wapen in te zetten tegen andere landen.

Nieuwe sancties

Deze uitspraken van de minister volgen op het besluit vanuit Washington om nieuwe sancties op te leggen aan Moskou, waardoor bepaalde goederen die van belang worden geacht voor de nationale veiligheid niet meer naar Rusland geëxporteerd kunnen worden. Deze nieuwe sancties worden door de Verenigde Staten uitgelegd als een vergeldingsmaatregel voor de vergiftiging van de Skripals eerder dit jaar. Rusland werd in deze zaak door veel Westerse landen als verdachte aangemerkt, maar tot op heden zijn daar geen harde bewijzen van gevonden.

Minister Siluanov liet weten dat de Amerikaanse sancties ‘onprettig’ zijn, maar zeker niet ernstig. Door de nieuwe sancties heeft Rusland besloten de investeren in de Amerikaanse economie tot een minimum terug te brengen en een groot deel van haar reserve in Amerikaanse staatsobligaties te verkopen. De regering in Moskou heeft echter geen plannen om Amerikaanse bedrijven in Rusland dwars te zitten, omdat deze werkgelegenheid met zich meebrengen voor de lokale bevolking.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]