Russische gaspijpleiding naar China bijna gereed

Een nieuwe pijpleiding die aardgas uit Rusland naar China moet transporteren is al voor meer dan 93% gereed, zo meldt het Russische energiebedrijf Gazprom. De pijpleiding heeft een lengte van in totaal ongeveer 3.000 kilometer en loopt van de aardgasvelden bij Chayandinskoye richting China. In totaal is er 2.010 kilometer aan nieuwe pijpleidingen aangelegd, die aangesloten zullen worden op de reeds bestaande routes.

Volgens Gazprom zijn er al 119 boorinstallaties neergezet die het aardgas uit de grond kunnen halen. Ook wordt er gewerkt aan infrastructuur die nodig is om het aardgas onder hoge druk naar China te transporteren. De verwachting is dat de Power of Siberia volgend jaar in gebruik wordt genomen om China van een groeiende vraag naar aardgas te voorzien. Ook zijn er plannen om de pijpleiding door te trekken naar Sachalin en Vladivostok, waar het aardgas kan worden omgezet naar vloeibaar aardgas voor export naar Japan.

Power of Siberia pijpleiding brengt aardgas van Rusland naar China (Bron: Gazprom)

Power of Siberia

De aanleg van deze nieuwe pijpleiding is onderdeel van een deal die in mei 2014 werd gesloten tussen Gazprom en de China National Petroleum Corporation (CNPC). De twee energiebedrijven bereikten een overeenkomst over de levering van 38 miljard kubieke meter aardgas per jaar voor een periode van dertig jaar, een contract met een geschatte waarde van $400 miljard.

Volgens de directeur van Gazprom, Alexei Miller, zal de Chinese vraag naar aardgas verder stijgen van het huidige consumptieniveau van ruim 200 miljard naar 300 miljard kubieke meter op jaarbasis. Er zijn dan ook plannen om in de toekomst een tweede Power of Siberia pijpleiding aan te leggen, waarmee Gazprom 30 miljard kubieke meter aardgas per jaar meer naar China kan exporteren.

In China wordt aardgas gezien als een schoner alternatief voor energieopwekking uit steenkool en olie. Om de uitstoot van schadelijke gassen en CO2 te verminderen zal het land de komende jaren meer diversificeren richting aardgas als relatief schone energiebron.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]