Russische energiebedrijven willen olie in euro afrekenen

Russische energiebedrijven willen olie in euro afrekenen

Russische energiebedrijven voeren de druk op Westerse energiebedrijven op om olie met euro's in plaats van dollars af te rekenen. Ook zouden ze boeteclausules aan hun contracten toevoegen als bescherming tegen mogelijke Amerikaanse sancties. Verschillende bronnen verklaren tegenover Reuters dat de onderhandelingen met Gazprom Neft en Surgutneftegaz moeizaam verlopen, omdat de Russische oliebedrijven meer garanties willen en strengere voorwaarden stellen.

De Russische energiebedrijven willen dat Europese afnemers voortaan olie in euro's en andere valuta gaan afrekenen. Ook eisen ze dat afnemers de verantwoordelijkheid op zich nemen voor schade die voortvloeit uit mogelijke Amerikaanse sancties. Deze ontwikkeling is tekenend voor de verslechterde relatie tussen Rusland en het Westen en laat zien dat Amerikaanse sancties niet zonder gevolgen blijven.

Rusland wil olie afrekenen in euro's

Rusland behoort tot de drie grootste olieproducenten ter wereld en is een belangrijke leverancier voor veel Europese landen. Dat betekent dat Rusland druk kan uitoefenen op handelspartners die afhankelijk zijn van de olie. Tot op heden heeft Rusland dat niet gedaan, want ondanks de sancties van de afgelopen jaren bleef de export van olie en gas richting Europa onverminderd doorgaan.

Veel Europese raffinaderijen zijn afgestemd op de olie uit Rusland, wat betekent dat ze niet eenvoudig kunnen overstappen op een andere leverancier. Willen ze olie uit Rusland blijven ontvangen, dan moeten ze dus instemmen met de voorwaarde om euro's en andere valuta te gebruiken in plaats van dollars. Reuters weet op basis van verschillende bronnen uit de energiesector te melden dat één grote Europese afnemer van olie al akkoord is gegaan met het voorstel om olie in euro's af te rekenen.

In september noemde de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker het nog absurd dat Europa haar energie grotendeels in dollars afrekent. In zijn State of the Union pleitte hij voor een grotere rol voor de euro als internationale munt om olie en gas mee af te rekenen. Europa en Rusland zouden elkaar dus kunnen vinden in dit voorstel. De vraag is alleen hoe de Amerikaanse regering daarop zal reageren.

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder bij Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »