Rusland wil S-400 raketsysteem leveren aan Qatar

Rusland zou van plan zijn een aantal S-400 raketsystemen te leveren aan Qatar, tot ongenoegen van buurland Saoedi-Arabië. Aleksei Kondratyev, plaatsvervangend directeur van het Russische Comité van Defensie en Veiligheid, zegt in een verklaring tegenover Sputnik dat de oliestaat zelf mag beslissen om dit luchtafweersysteem te kopen en dat Saoedi-Arabië daar niets over te zeggen heeft.

“Rusland streeft haar eigen belangen naar door S-400 systemen aan Qatar te leveren en daarmee geld binnen te halen voor de nationale begroting. De positie van Saoedi-Arabie heeft daar niets mee te maken, de plannen van Rusland zullen niet veranderen.

Het mag duidelijk zijn dat Riyad een dominante rol speelt in de regio, maar Qatar krijgt een voorsprong door haar leger te versterken met de komst van Russische S-400 systemen. Daarom zijn de spanningen bij Saoedi-Arabië te begrijpen.”

Saoedi-Arabië dreigt met maatregelen

Saoedi-Arabië ziet de levering van Russische S-400 raketsystemen in Qatar als een bedreiging, omdat deze systemen in staat zijn luchtdoelen boven Saoedi-Arabië uit de lucht te halen. Het raketsysteem kan met de bijbehorende radarsystemen vliegtuigen en raketten tot op een paar honderd kilometer afstand uit de lucht schieten.

Afgelopen vrijdag waarschuwde de Saoedische koning Salman middels een brief aan de Franse president Macron dat zijn land bereid is alle noodzakelijke maatregelen te nemen om dit raketsysteem onschadelijk te maken, zelfs als dat een militaire ingreep zou betekenen.

Het is de vraag of deze ontwikkeling gevolgen heeft voor de relatie tussen Rusland en Saoedi-Arabië, want beide landen bereikten vorig jaar nog een voorlopige overeenkomst over de levering van hetzelfde S-400 luchtafweersysteem.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]