Rusland wil S-400 raketsysteem leveren aan Qatar

Rusland zou van plan zijn een aantal S-400 raketsystemen te leveren aan Qatar, tot ongenoegen van buurland Saoedi-Arabië. Aleksei Kondratyev, plaatsvervangend directeur van het Russische Comité van Defensie en Veiligheid, zegt in een verklaring tegenover Sputnik dat de oliestaat zelf mag beslissen om dit luchtafweersysteem te kopen en dat Saoedi-Arabië daar niets over te zeggen heeft.

“Rusland streeft haar eigen belangen naar door S-400 systemen aan Qatar te leveren en daarmee geld binnen te halen voor de nationale begroting. De positie van Saoedi-Arabie heeft daar niets mee te maken, de plannen van Rusland zullen niet veranderen.

Het mag duidelijk zijn dat Riyad een dominante rol speelt in de regio, maar Qatar krijgt een voorsprong door haar leger te versterken met de komst van Russische S-400 systemen. Daarom zijn de spanningen bij Saoedi-Arabië te begrijpen.”

Saoedi-Arabië dreigt met maatregelen

Saoedi-Arabië ziet de levering van Russische S-400 raketsystemen in Qatar als een bedreiging, omdat deze systemen in staat zijn luchtdoelen boven Saoedi-Arabië uit de lucht te halen. Het raketsysteem kan met de bijbehorende radarsystemen vliegtuigen en raketten tot op een paar honderd kilometer afstand uit de lucht schieten.

Afgelopen vrijdag waarschuwde de Saoedische koning Salman middels een brief aan de Franse president Macron dat zijn land bereid is alle noodzakelijke maatregelen te nemen om dit raketsysteem onschadelijk te maken, zelfs als dat een militaire ingreep zou betekenen.

Het is de vraag of deze ontwikkeling gevolgen heeft voor de relatie tussen Rusland en Saoedi-Arabië, want beide landen bereikten vorig jaar nog een voorlopige overeenkomst over de levering van hetzelfde S-400 luchtafweersysteem.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.