Rusland wil obligaties in yuan uitgeven

Rusland wil obligaties in yuan uitgeven

Rusland wil eind dit jaar of begin volgend jaar obligaties in yuan uitgeven, zo meldt de South China Morning Post. Met de uitgifte van nieuwe leningen in de Chinese valuta krijgen handelaren uit China een nieuw instrument in handen om in Rusland te beleggen. Ook geeft het bedrijven en beleggers in Rusland de mogelijkheid om veilig tegoeden in yuan aan te houden.

Op dit moment zijn verschillende banken onder leiding van Russische Gazprombank en de China International Capital Corporation bezig met de voorbereiding van de uitgifte van nieuwe obligaties in yuan. Er moeten nog wat technische details uitgewerkt worden, maar de verwachting is dat Rusland de obligaties eind dit jaar of begin volgend jaar op de markt kan brengen.

Obligaties in Chinese yuan

Vorig jaar heeft de Chinese centrale bank de regels voor investeringen in het buitenland versoepeld. Daardoor mogen beleggers nu ook obligaties in het buitenland kopen, op voorwaarde dat deze in de Chinese munt genoteerd staan.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de regering van Rusland een obligatie uitschrijft in de Chinese valuta. De obligaties zullen op de Moscow Stock Exchange verhandeld worden en krijgen waarschijnlijk de status van 'investment grade'. Dat is namelijk de status die de drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars momenteel toekennen aan de kredietwaardigheid van Rusland.

Alternatief voor de dollar

De plannen voor de uitgifte van leningen in de Chinese yuan waren er al in 2016. Toch werden vorig jaar pas de eerste concrete stappen in die richting gezet, toen China en Rusland gezamenlijk het plan oppakten om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar.

Rusland en China willen hun afhankelijkheid van de dollar verminderen, omdat de risico’s van handel in deze valuta zijn toegenomen. De regering in Washington heeft de laatste jaren al sancties opgelegd aan Rusland, terwijl China met importheffingen te maken krijgt. Uit vrees voor nieuwe maatregelen uit Washington proberen Rusland en China minder afhankelijk te worden van de dollar, bijvoorbeeld door handel in andere valuta te promoten.

Lees ook: Poetin: “De VS moet dollar niet als politiek wapen gebruiken”

China heeft Nederland inmiddels ingehaald als belangrijkste handelspartner van Rusland, maar een groot deel van de handel tussen beide economieën wordt nog steeds afgerekend in dollars. Toch lijkt daar langzaam maar zeker verandering in te komen, aangezien het marktaandeel van de yuan en de euro toeneemt. Ook de centrale bank van Rusland speelt in op deze trend, door een groter deel van haar valutareserves in yuan en euro’s aan te houden en minder in dollars.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »