Rusland wil gas voortaan in roebels afrekenen

Rusland wil dat alle landen die sancties hebben opgelegd binnenkort in roebels betalen voor aardgas. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin woensdag bekend. Dit betekent dat Europese landen straks roebels nodig hebben om Russisch gas te importeren. Momenteel rekenen Europese landen de gascontracten nog overwegend in euro’s en dollars af.

In reactie op deze aankondiging schoot de waarde van de roebel met 8,5% omhoog naar 106 roebels per euro. Daarmee is de munt nog niet terug op het niveau van voor de Russische invasie in Oekraïne, maar is een deel van het koersverlies wel ingelopen. Op het dieptepunt van begin maart stond een euro gelijk aan 150 roebels, terwijl de koers voor de oorlog tussen de 80 en 90 roebels per euro schommelde. In die zin lijkt het besluit van Rusland nu al effect te hebben.

Eerder beschreven we op Geotrendlines een scenario waarin Rusland betaling in goud kan vragen voor de export van olie en gas. Wat dat precies betekent en wat voor gevolgen dat kan hebben leest u hier.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]