Rusland wil aanvraag Russisch paspoort voor alle Oekraïners versoepelen

Rusland overweegt de aanvraagprocedure voor een Russisch paspoort voor alle inwoners van Oekraïne te versoepelen. Dat zei president Poetin tijdens een persconferentie van de internationale ‘Belt and Road’ conferentie. Dit zou betekenen dat inwoners van heel Oekraïne binnen drie maanden de Russische nationaliteit kunnen krijgen.

Afgelopen woensdag versoepelde president Poetin via een presidentieel decreet de aanvraagprocedure voor inwoners van de regio’s Donetsk en Loehansk. Daardoor kunnen de 3,7 miljoen inwoners van dit gebied in het oosten van Oekraïne sneller de Russische nationaliteit krijgen. Inwoners die een Russisch paspoort aanvragen hoeven geen afstand te nemen van hun Oekraïense identiteit en mogen ook gewoon in Oekraïne blijven wonen.

‘Humanitaire redenen’

Volgens de Russische regering is deze maatregel niet bedoeld om problemen te creëren voor de nieuwe Oekraïense regering, maar om de humanitaire situatie van de bevolking te verbeteren. De officiële documenten van inwoners in Donetsk en Loehansk worden door de regering in Kiev niet erkend. Daardoor is het voor hen moeilijker om te reizen en om werk te vinden. Meer daarover is te lezen op Novini.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.