Rusland: “Internationale coalitie heeft Raqqa van de kaart geveegd”

De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten heeft de Syrische stad Raqqa compleet van de kaart geveegd, vergelijkbaar met de manier waarop Dresden in 1945 door de geallieerden werd platgebombardeerd. Dat zei de woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, afgelopen zondag in een verklaring. Volgens de woordvoerder haast de coalitie zich nu om hulp te verlenen aan de slachtoffers, in een poging haar eigen oorlogsmisdaden te verhullen.

De stad Raqqa was tot voor kort een belangrijk bolwerk van Daesh, maar door een deal met de oppositie van de Syrian Democratic Forces (SDF) en de internationale coalitie trok de terreurorganisatie zich terug. Humanitaire hulp uit Rusland werd door de internationale coalitie afgewezen, zo verklaarde Konashenkov.

‘Raqqa grotendeels verwoest’

De manier waarop de terroristen werden verdreven uit Raqqa kon niet op waardering rekenen bij het Russische ministerie van Defensie. Volgens Konashenkov is de Syrische stad grotendeels verwoest en daalde het aantal inwoners door de oorlog van ongeveer 200.000 naar minder dan 45.000. In een verklaring zegt de woordvoerder het volgende over de bevrijding van de stad:

“Wat zit er achter de spoed van Westerse mogendheden om alleen aan Raqqa gerichte financiële hulp te verlenen? Er kan maar één verklaring voor zijn, namelijk de wens om het bewijsmateriaal van de barbaarse bombardementen van de Amerikaanse luchtmacht en haar coalitie te verhullen en om de duizenden gedode burgerslachtoffers in de puinhopen te begraven.”

De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voert al sinds september 2014 bombardementen uit boven Syrië, zonder toestemming van de Syrische regering onder leiding van Assad en zonder mandaat van de Verenigde Naties. Bij deze bombardementen zijn honderden en misschien wel duizenden burgers gedood.

Volgens de Syrische regering heeft de internationale coalitie bij deze bombardementen niet alleen veel burgerslachtoffers veroorzaakt, maar zijn er ook veel gebouwen, wegen en olie-installaties vernietigd of beschadigd geraakt. De Syrische ambassadeur stuurde daarom een brief naar de Verenigde Naties, waarin ze de internationale coalitie verantwoordelijk stelde voor de schade. Daar is tot op heden geen gehoor aan gegeven. Hieronder de beelden van hoe de stad werd achtergelaten.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]