Rusland viert vijf jaar hereniging met de Krim

Het is vandaag vijf jaar geleden dat de Krim zich via een referendum aansloot bij Rusland. Het land vierde deze dag met een concert op het schiereiland, dat voorheen tot Oekraïne behoorde. Tijdens het concert feliciteerde president Poetin de bevolking met het feit dat ze zich vijf jaar geleden uitspraken voor aansluiting bij Rusland.

De overgrote meerderheid van de bevolking stemde begin 2014 via een referendum voor aansluiting bij Rusland. Meer dan 90% stemde voor aansluiting bij Rusland. Nu, vijf jaar later, zou volgens een Russische opiniepeiling nog steeds 89% van de bevolking voor aansluiting met Rusland stemmen.

Referendum

Het referendum waarmee de Krim vijf jaar geleden bij Rusland kwam wordt niet door iedereen erkend. De regering in Kiev, maar ook de Europese Unie en de Verenigde Staten, spreken van een illegaal referendum. Zij zien de inmenging van Rusland op het schiereiland daarom als een schending van de territoriale integriteit van Oekraïne. Om Rusland daarvoor te straffen werden er sancties opgelegd, die tot op de dag van vandaag actief zijn.

Door het verhoogde dreigingsniveau vanuit het Westen heeft Rusland ook haar militaire presentie op het schiereiland versterkt. Niet alleen zijn er op twee plaatsen geavanceerde luchtafweersystemen neergezet, ook werden er deze week strategische bommenwerpers gestationeerd.

Rusland investeert in de Krim

Poetin zei tijdens het concert dat er de afgelopen vijf jaar al veel stappen zijn gezet om het schiereiland verder te ontwikkelen. Vorig jaar werd het meest prestigieuze project van Rusland geopend, namelijk een brug naar de Krim. Deze brug is nu alleen geopend voor het verkeer, maar dit jaar zal ook de spoorbrug in gebruik worden genomen.

Rusland heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Krim. Naast een brug werd er ook een nieuwe terminal gebouwd voor het vliegveld van Simferopol. Daarnaast werd er een gaspijpleiding naar het schiereiland aangelegd, waarmee alle inwoners op de Krim van energie kunnen worden voorzien.

Om de vijfde verjaardag van de hereniging met de Krim te vieren opende Poetin twee nieuwe energiecentrales op de Krim. Met deze energiecentrales is de bevolking van de Krim niet meer afhankelijk van stroom uit Oekraïne. De twee centrales hebben samen een capaciteit van 2.070 MW, voldoende om het schiereiland volledig van stroom te voorzien.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]