Rusland stuurt bouwmateriaal en machines voor wederopbouw Syrië

Rusland is bereid meer dan 4.000 ton aan bouwmaterialen en meer dan 40 bulldozers en bouwkranen te sturen voor de wederopbouw van Syrië. Daarnaast wil Rusland meer dan 2.000 ton aan pijpleidingen sturen om de waterleidingen te repareren en honderden kilometers aan glasvezelkabels en hoogspanningskabels om de elektriciteitsnet en de communicatielijnen te herstellen.

De bouwmaterialen worden per trein naar de haven van Novorossiejsk gebracht, waarna deze per schip naar Syrië getransporteerd zullen worden. De toezegging van hulpgoederen aan Syrië volgt op de ontmoeting tussen de Russische minister van Defensie Sergey Shoigu en de Syrische president Bachar al-Assad in Damascus begin deze week.

Voorafgaand aan deze ontmoeting deed Rusland ook een oproep aan de Verenigde Naties om meer humanitaire hulp naar Syrië te sturen. Volgens schattingen is er op korte termijn meer dan 1.000 ton aan voedsel en meer dan 80 ton aan medicijnen nodig voor de lokale bevolking.

Wederopbouw

Nu ongeveer 85% van het Syrische grondgebied weer onder controle is kan de wederopbouw van het land beginnen. Daarbij ligt de focus op dit moment vooral op het sturen van hulpgoederen naar Deir Ez-Zor, de stad die drie jaar belegerd is geweest door Islamitische Staat en die vorige week werd bevrijd.

Volgens schattingen van de Wereldbank heeft Syrië miljarden dollars nodig om de schade van de zes jaar durende oorlog te herstellen. Vanaf het begin van de wederopbouw zal het nog ongeveer tien jaar duren om het bruto binnenlands product van het land weer terug te brengen naar het niveau van voor de oorlog. Die schatting is gebaseerd op een aanname van 5% economische groei op jaarbasis. Als de Syrische economie slechts met 3% op jaarbasis groeit zal het herstel nog tien jaar langer duren.

“De schaal van vernietiging en verloren economische groei – het verlies in bbp ten opzichte van een Syrië zonder oorlog – wordt geschat op $200 tot $300 miljard. Dat betekent dat er substantiële investeringen nodig zijn voor de wederopbouw na de oorlog.” – Wereldbank

Inventarisatie van de schade door de oorlog in Syrië (Bron: Wereldbank)

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]