Centrale bank Rusland stopt met goud kopen

Centrale bank Rusland stopt met goud kopen

Rusland stopt met goud kopen via de binnenlandse goudmarkt, zo schrijft de centrale bank in een verklaring op haar website. Voor toekomstige goudaankopen wacht de centrale bank de ontwikkelingen op de financiële markten af. Vorig jaar kocht Rusland al veel minder goud dan in voorgaande jaren. Met deze maatregel kan Rusland de druk op de internationale goudmarkt verlichten. Het is overigens nog niet gezegd dat het land helemaal stopt met goud kopen, omdat er in het persbericht niets staat over mogelijke aankopen via de internationale goudmarkt.

De totale goudvoorraad van Rusland steeg met de aankoop van 9,33 ton in februari naar een totaal van 2.289,27 ton. Dat goud heeft bij de huidige goudkoers een waarde van $119 miljard en vertegenwoordigt daarmee 21% van de totale reserves. Daarmee heeft Rusland zowel in historisch als internationaal perspectief relatief veel goud in haar kluis liggen. De waarde van het edelmetaal passeerde dit jaar zelfs de waarde van alle dollarbezittingen van de centrale bank.

Stopt Rusland met goud kopen?

De centrale bank van Rusland noemt geen reden voor het staken van de binnenlandse goudaankopen, dus daarover kunnen we alleen maar speculeren. Volgens Dmitry Dolgin, hoofdeconoom van ING in Rusland, geeft de centrale bank hiermee het signaal af dat handelaren hun goud aan het buitenland moeten verkopen. In een verklaring tegenover Bloomberg zegt hij dat de wereldwijde vraag naar goud momenteel zeer groot is. Een toename in de export van Russisch goud kan de krapte in de goudmarkt verlichten.

Vorig jaar exporteerde Rusland al veel meer goud dan in voorgaande jaren. Dat goud ging bijna allemaal naar het Verenigd Koninkrijk, waar een groot aantal institutionele beleggers, goudbanken en exchange traded funds (ETF's) hun fysieke goudvoorraad aanhouden. Door een vlucht naar edelmetalen hebben veel beleggers het afgelopen jaar edelmetaal aan hun beleggingsportefeuille toegevoegd. Het extra aanbod van $5,33 miljard aan goudstaven uit Rusland was vorig jaar al meer dan welkom.

Volgens politicoloog Sander Boon van Geotrendlines is het besluit van de Russische centrale bank om geen goud meer te kopen mogelijk een gebaar naar de rest van de wereld dat ze de goudmarkt wil ondersteunen. Door een run op edelmetalen is er wereldwijd krapte in de goudmarkt ontstaan, waardoor de levertijden en premies zijn opgelopen. "Ook Rusland heeft baat bij een goed functionerende mondiale kapitaalmarkt", aldus Boon. Hij ziet geen aanwijzingen dat Rusland vanaf nu op de internationale markt juist goud gaat kopen om de prijs juist verder op te drijven. "Daarmee zou Rusland een stok tussen de wielen steken."

Daling reserves

Analiste Tatiana Evdokimova van Nordea Bank verklaarde tegenover Bloomberg dat Rusland geen goud meer wil kopen nu haar totale reserves dalen. Door de ongekende daling van de olieprijs en stress op de financiële markten teert ook Rusland in op haar reserves. In een week tijd verloor de centrale bank bijna $30 miljard, omgerekend ruim 5% van haar totale reserves. Deze daling kan deels worden toegeschreven aan ondersteuning van de roebel en deels aan de waardedaling van Europese staatsobligaties. Rusland bewaart ongeveer een derde van haar totale reserves in staatsleningen die in euro's genoteerd staan.

De laatste keer dat Rusland in een week tijd zoveel reserves verloor was tijdens de financiële crisis van 2008. Ook tijdens de daling van de olieprijs eind 2014 gingen de reserves niet zo snel omlaag. In twee weken tijd verloor de centrale bank toen in totaal $26 miljard. In deze crisisperiodes hield Rusland overigens wel vast aan haar beleid om maandelijks goud bij te kopen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »