Rusland stapt over op euro voor handel met China

De euro wint snel aan populariteit in het handelsverkeer tussen Rusland en China. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Russische centrale bank deze week naar buiten bracht. Ook rekent Rusland een steeds groter deel van de handel met andere BRICS-landen af met euro’s in plaats van dollars. In de handel met Europese landen lijkt de dollar ook langzaam de koppositie te verliezen.

In het eerste kwartaal van dit jaar was de euro goed voor een marktaandeel van 37,6% in de Russische export naar China, terwijl dat een jaar eerder nog maar 0,7% was. Het marktaandeel van de dollar daalde in dezelfde periode van 87,8% naar 45,7%. Deze cijfers bevestigen de trend die we al langer signaleren, namelijk dat Rusland overschakelt op de euro als internationale handelsmunt.

Rusland stapt over op euro’s

De afgelopen jaren hebben we al verschillende artikelen geschreven over het voornemen van Rusland om minder afhankelijk te worden van de dollar. Volgens de Russische president Poetin gebruiken de Verenigde Staten de dollar als een politiek wapen, door sancties op te leggen en landen af te sluiten van het dollarsysteem. Om die reden wil Rusland haar afhankelijkheid van de Amerikaanse munt verkleinen.

De Russische president zei eerder dit jaar tijdens het St. Petersburg Economic Forum dat het tijd is om de rol van de dollar te herzien. Hij zei dat internationale financiële organisaties zich moeten aanpassen aan een wereld waarin nieuwe economische centra ontstaan. Vooral de euro lijkt daarvan te profiteren als tweede grootste valuta ter wereld.

Internationale rol van de euro

Niet alleen Rusland ziet de euro als een alternatief voor de dollar, ook in Europese kringen wordt deze wens al jaren gekoesterd. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker streeft ook naar een prominentere rol voor de gemeenschappelijke munt. Hij beklaagde zich over het feit dat Europese landen de import van olie en gas nog steeds in dollars afrekenen. Ook de ECB steunt het initiatief om de internationale rol van de euro te versterken.

De dollar is nog steeds de belangrijkste handelsmunt en reservemunt ter wereld, maar deze cijfers bevestigen dat verschillende landen langzaam afstand nemen van de dollar. De euro wordt door steeds meer landen gezien als een alternatief, zeker nu de Verenigde Staten hun machtspositie met de dollar gebruiken om landen onder druk te zetten.

Onderstaande grafieken laten zien in welke valuta handelspartners betalen voor goederen en diensten die ze uit Rusland importeren. De eerste grafiek heeft betrekking op de handel met de Europese Unie, terwijl de tweede en derde grafiek de handel met China en de BRICS laten zien. De laatste grafiek geeft een overzicht van het totaal.

Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels

Euro wint aan marktaandeel in de export naar Europese landen

Euro wint aan terrein ten koste van de dollar

Rusland rekent steeds meer export naar BRICS-landen af in euro

Marktaandeel van de dollar in de totale Russische export in dalende trend

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]