Rusland: "Staatsgreep Venezuela voorbeeld van Amerikaanse inmenging"

Rusland: "Staatsgreep Venezuela voorbeeld van Amerikaanse inmenging"

Volgens Rusland zijn de laatste ontwikkelingen in Venezuela een duidelijk voorbeeld van Amerikaanse inmenging. Woensdag verklaarde oppositieleider Juan Guaido zich tot interim-president, waarmee hij zich positioneert als vervanger van president Maduro. Tegenover tienduizenden aanhangers legde hij een eed af en liet hij weten de macht over te nemen.

De Amerikaanse president Trump heeft de machtsovername van Guaido erkend. Ook verschillende Zuid-Amerikaanse landen steunen de machtsgreep in Venezuela. Tot ongenoegen van Rusland, dat goede relaties heeft met de socialistische regering van Maduro. Eind vorig jaar bereikten de twee landen nog een deal over de herstructurering van schulden. Ook maakten ze afspraken over miljardeninvesteringen in de olie- en goudsector van Venezuela.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1088146315979251717

'Amerikaanse inmenging'

Volgens Konstantin Kosachev, hoofd van het Russische comité voor Buitenlandse Zaken, zijn alle handelingen van de Verenigde Staten tegen de regering van Maduro een bewijs van inmenging in binnenlandse kwesties. Tegenover persbureau TASS zei hij daar het volgende over:

"Al het huidige beleid van de Verenigde Staten richting Venezuela, inclusief de meest recente uitspraken van Trump, zijn een directe en ruwe vorm van inmenging in interne kwesties. De hele wereld weet dat de 'regime change' in Libië veroorzaakt werd door Amerikaanse interventie, terwijl Syrië daar bijna aan ten onder ging. Nu is Venezuela aan de beurt.

De mensen in Venezuela moeten ondersteund worden door het ontwikkelen van een samenwerking met dit land en door het promoten van oplossingen voor de sociaal-economische problemen, niet door deze te blokkeren."

Crisis in Venezuela

Niet alleen Rusland veroordeelt de staatsgreep van Guaido, ook Bolivia en Mexico spraken hun solidariteit uit met de regering van Maduro. Hij werd in mei 2018 nog herkozen als president. De opkomst was echter laag en de oppositie liet weten de uitslag niet te erkennen.

Venezuela wordt al jaren geplaagd door een ernstige economische crisis. Door de daling van de olieprijs zijn de inkomsten gedaald, met als gevolg een structureel tekort op de begroting. Rusland en China zagen kansen om de economische banden met de verzwakte regering aan te halen, terwijl de Verenigde Staten met economische sancties juist de druk opvoerden. Door de crisis hebben drie miljoen mensen het land al verlaten. Ook zijn er grote tekorten aan voedsel, medicijnen en andere basisvoorzieningen.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »