Rusland schrijft obligaties in euro uit

Rusland is van plan nieuwe staatsleningen uit te schrijven die in euro’s genoteerd staan, zo meldt de Financial Times. De nieuwe obligaties hebben een looptijd van zeven jaar en zullen naar verwachting tegen een rente van ongeveer 3% worden aangeboden. Het is voor het eerst in jaren dat Rusland weer geld leent in euro’s, waarmee het land anticipeert op de dreiging van nieuwe Amerikaanse sancties.

De Russische president Poetin heeft het Kremlin en verschillende staatsbedrijven opgeroepen om hun afhankelijkheid van de dollar te verkleinen. Door de verslechterde relatie met de Verenigde Staten ziet Rusland meer risico’s in het lenen van dollars, zoals de dreiging van nieuwe sancties. In het Amerikaanse Senaat overweegt men een nieuw wetsvoorstel dat Moskou moet verhinderen om leningen in dollars uit te schrijven. Ook mogen Amerikaanse beleggers conform dit wetsvoorstel geen geld meer uitlenen aan Rusland.

Door in euro’s te lenen kan Rusland eventuele Amerikaanse sancties ontwijken. Het besluit om obligaties in euro’s uit te schrijven is ook goed te verantwoorden als je bedenkt dat Europa een belangrijke afzetmarkt is voor olie en gas. Met de export van olie en gas naar Europa kan Rusland genoeg euro’s binnenhalen om de lening af te lossen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.