Rusland schrijft obligaties in euro uit

Rusland is van plan nieuwe staatsleningen uit te schrijven die in euro’s genoteerd staan, zo meldt de Financial Times. De nieuwe obligaties hebben een looptijd van zeven jaar en zullen naar verwachting tegen een rente van ongeveer 3% worden aangeboden. Het is voor het eerst in jaren dat Rusland weer geld leent in euro’s, waarmee het land anticipeert op de dreiging van nieuwe Amerikaanse sancties.

De Russische president Poetin heeft het Kremlin en verschillende staatsbedrijven opgeroepen om hun afhankelijkheid van de dollar te verkleinen. Door de verslechterde relatie met de Verenigde Staten ziet Rusland meer risico’s in het lenen van dollars, zoals de dreiging van nieuwe sancties. In het Amerikaanse Senaat overweegt men een nieuw wetsvoorstel dat Moskou moet verhinderen om leningen in dollars uit te schrijven. Ook mogen Amerikaanse beleggers conform dit wetsvoorstel geen geld meer uitlenen aan Rusland.

Door in euro’s te lenen kan Rusland eventuele Amerikaanse sancties ontwijken. Het besluit om obligaties in euro’s uit te schrijven is ook goed te verantwoorden als je bedenkt dat Europa een belangrijke afzetmarkt is voor olie en gas. Met de export van olie en gas naar Europa kan Rusland genoeg euro’s binnenhalen om de lening af te lossen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]