Rusland promoot roebel als nieuwe energiemunt

China bereikte deze week een overeenkomst met Rusland om gas voortaan in roebels en yuan af te rekenen in plaats van Amerikaanse dollars. “Dit nieuwe betalingsmechanisme is voor beide partijen een voordelige, tijdige, betrouwbare en praktische oplossing”, zo verklaarde de topman van het Russische Gazprom na overleg met het Chinese energiebedrijf CNPC.

Vorige maand verklaarde de Turkse president Erdogan na afloop van een ontmoeting met de Russische president Poetin dat ook hij bereid is in roebels te betalen voor gas. Ook liet hij weten dat vijf Turkse banken het Russische Mir betaalsysteem willen gebruiken. Rusland promoot de roebel als internationale handelsmunt en als alternatief voor de euro en de Amerikaanse dollar. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]