Rusland plaats S-400 luchtafweersystemen op de Krim

Rusland wil nog voor het einde van het jaar nieuwe S-400 luchtafweersystemen op de Krim stationeren, zo meldt persbureau Interfax. Het Russische ministerie van Defensie maakt dit besluit woensdag bekend naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in de Zee van Azov. De nieuwe raketinstallaties moeten in december operationeel zijn.

Een jaar geleden plaatste Rusland ook al twee S-400 luchtafweersystemen op de Krim. Het eerste systeem werd gestationeerd bij Feodosija, een havenstad aan de oostkant van het schiereiland. Even later werd er ook in het meer zuidelijk gelegen Sebastopol een S-400 installatie geplaatst. Deze geavanceerde luchtafweersystemen zijn in staat gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten uit de lucht te schieten.

Confrontatie tussen Rusland en Oekraïne

Russische en Oekraïense marineschepen kwamen afgelopen zondag in aanvaring bij de Straat van Kertsj, de smalle doorgang tussen de Zee van Azov en de Zwarte Zee. De Russische vloot overmeesterde de drie Oekraïense schepen, begeleidde deze naar een haven en zetten de bemanning vast voor ondervraging.

In reactie op deze gebeurtenissen besloot de Oekraïense regering onder leiding van Poroshenko voor een periode van dertig dagen de staat van beleg af te kondigen. Daarmee wordt het leger in een hogere staat van paraatheid gesteld en worden burgerlijke vrijheden tijdelijk opgeschort in het belang van de ‘nationale veiligheid’.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]