Rusland plaats S-400 luchtafweersystemen op de Krim

Rusland wil nog voor het einde van het jaar nieuwe S-400 luchtafweersystemen op de Krim stationeren, zo meldt persbureau Interfax. Het Russische ministerie van Defensie maakt dit besluit woensdag bekend naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in de Zee van Azov. De nieuwe raketinstallaties moeten in december operationeel zijn.

Een jaar geleden plaatste Rusland ook al twee S-400 luchtafweersystemen op de Krim. Het eerste systeem werd gestationeerd bij Feodosija, een havenstad aan de oostkant van het schiereiland. Even later werd er ook in het meer zuidelijk gelegen Sebastopol een S-400 installatie geplaatst. Deze geavanceerde luchtafweersystemen zijn in staat gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten uit de lucht te schieten.

Confrontatie tussen Rusland en Oekraïne

Russische en Oekraïense marineschepen kwamen afgelopen zondag in aanvaring bij de Straat van Kertsj, de smalle doorgang tussen de Zee van Azov en de Zwarte Zee. De Russische vloot overmeesterde de drie Oekraïense schepen, begeleidde deze naar een haven en zetten de bemanning vast voor ondervraging.

In reactie op deze gebeurtenissen besloot de Oekraïense regering onder leiding van Poroshenko voor een periode van dertig dagen de staat van beleg af te kondigen. Daarmee wordt het leger in een hogere staat van paraatheid gesteld en worden burgerlijke vrijheden tijdelijk opgeschort in het belang van de ‘nationale veiligheid’.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.