Rusland overweegt digitale roebel

Rusland overweegt digitale roebel

Rusland overweegt de introductie van een digitale roebel, zo blijkt uit een nieuw rapport van hun centrale bank. De centrale bank schrijft in het rapport dat ze de mogelijkheden onderzoekt voor een digitale versie van contant geld. Dit nieuwe geld moet zowel online als offline te gebruiken zijn op mobiele apparaten zoals smartphones.

Volgens de centrale bank moet er een digitaal alternatief komen voor contant geld, dat steeds minder mensen gebruiken in het betalingsverkeer. Momenteel betalen Russen voor 69% van alle transacties elektronisch, bijvoorbeeld via internetbankieren, met een pinpas of met een mobiele telefoon. Daardoor wordt de rol van contant geld steeds kleiner.

Digitale roebel

De Russische centrale bank wil met een digitale versie van de roebel inspelen op deze trend. "De digitale roebel kan de voordelen van contant geld en banktegoed combineren", aldus de centrale bank. Met een digitale roebel krijgen meer huishoudens toegang tot elektronische betaalsystemen. Ook kan een digitale roebel volgens de centrale bank een bijdrage leveren aan de financiële stabiliteit.

Voor wie gesteld is op zijn privacy is deze ontwikkeling geen goed nieuws, want de centrale bank schrijft in het rapport dat haar implementatie van digitale centralebankgeld niet volledig anoniem zal zijn. Om een vlucht naar digitale roebels te voorkomen wil de centrale bank limieten instellen op het maximumbedrag dat mensen kunnen afrekenen. Dat is nu al het geval bij transacties met contant geld.

Digitaal centralebankgeld

Verschillende centrale banken doen momenteel onderzoek naar de introductie van zogeheten central bank digital currencies (CBDC). Deze nieuwe vorm van geld moet op termijn de vertrouwde munten en bankbiljetten vervangen. Het centralebankgeld wordt door centrale banken in omloop gebracht en wijkt daarmee af van het bestaande geld, dat als krediet in omloop wordt gebracht door commerciële banken.

De centrale banken van onder andere Canada, Japan, Zweden, Zwitserland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank zijn al enige tijd bezig met digitaal centralebankgeld. Ook de Bank of International Settlements publiceerde zeer recent een rapport over deze digitale opvolger van contant geld.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »