Rusland liquideert opnieuw dollarreserves

Rusland liquideert opnieuw dollarreserves

De centrale bank van Rusland heeft in mei opnieuw veel Amerikaanse staatsobligaties van de hand gedaan, zo blijk uit de nieuwste cijfers van de Federal Reserve. In april halveerde het land haar reserves door $47,4 miljard aan zogeheten 'Treasuries' te liquideren en in mei werd er opnieuw voor $24 miljard aan schuldpapier van de balans gehaald.

Als gevolg van deze verkoopgolf heeft de centrale bank van Rusland nog maar voor $15 miljard aan dollarreserves in de vorm van Amerikaanse staatsobligaties op haar balans staan. Dat is het laagste niveau in meer dan tien jaar tijd.

Rusland dumpt Amerikaanse staatsobligaties

In twee maanden tijd heeft Rusland 85% van al haar aan 'Treasuries' geliquideerd. Deze plotselinge verschuiving lijkt ook zichtbaar in de waardeontwikkeling van het schuldpapier, gezien de stijging van de rente op de staatsobligaties met een looptijd van tien jaar. Van begin april tot eind mei steeg die rente van 2,7% naar 3,11%. Deze stijging kan verschillende oorzaken hebben, de verkoop van schuldpapier door Rusland kan daar zeker een bijdrage aan geleverd hebben.

De Amerikaanse centrale bank publiceert iedere maand nieuwe cijfers over de hoeveelheid staatsobligaties in handen van buitenlandse beleggers. Dit cijfer is belangrijk, omdat het laat zien hoe groot de bereidheid in de rest van de wereld is om de Amerikaanse staatsschuld en de tekorten te financieren.

Rusland dumpt Amerikaanse staatsobligaties

Gedurende deze periode liep de Amerikaanse 10-jaars rente verder op

Wie financiert de Amerikaanse schulden?

De afgelopen jaren is dat totaalbedrag amper toegenomen, waaruit we kunnen concluderen dat het buitenland minder bereid is de Amerikaanse tekorten te financieren. Rusland behoorde in 2012 nog tot de top tien van landen met de grootste positie in Amerikaanse Treasuries, maar door de verkoopgolf van de afgelopen maanden staat het land niet eens meer in de top 25. Dat is ook de reden waarom Rusland niet meer vermeld staat in het overzicht van de laatste twaalf maanden. In dit overzicht is het land nu onder de categorie van 'Overigen landen' geplaatst.

Kijken we naar de belangrijkste financiers van de Amerikaanse schulden, dan zien we China en Japan met afstand bovenaan staan. Toch moeten we ook hier concluderen dat hun gezamenlijke reserves in de vorm van Treasuries sinds 2013 niet meer toenemen, maar eerder afnemen. Het besluit van Rusland om een groot deel van haar dollarreserves te liquideren suggereert dat er minder vertrouwen is in de houdbaarheid van de Amerikaanse tekorten.

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »