Rusland levert 300 ton aan hulpgoederen aan Venezuela

Venezuela ontvangt woensdag 300 ton aan humanitaire hulpgoederen uit Rusland. Dat zei president Maduro in een verklaring tegenover de Russische site Sputnik. Hij voegde eraan toe dat zijn land nu al dagelijks hulpgoederen ontvangt, die op het internationale vliegveld van Caracas worden afgeleverd. Die hulp is niet afkomstig uit de Verenigde Staten, want die wordt door de regering niet geaccepteerd.

De president van Venezuela staat de onder druk, nu de Verenigde Staten sancties heeft opgelegd aan de regering. De Amerikaanse regering erkent oppositiefiguur Juan Guaido als leider, waarin ze door verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse bondgenoten wordt gesteund. Ze willen dat hij de macht overneemt van de zittend president Maduro.

Banktegoeden geblokkeerd

Door de economische sancties worden miljarden aan buitenlandse banktegoeden van Venezuela geblokkeerd. Mede daardoor is de economische situatie in het land verslechterd. Met het blokkeren van banktegoeden wil de Amerikaanse regering de druk op president Maduro opvoeren, maar die lijkt niet van plan zich over te geven aan de buitenlandse inmenging. In plaats daarvan verkoopt hij nu een deel van de goudvoorraad.

Maduro weigert de hulpgoederen uit de Verenigde Staten en kan dat doen nu ook Rusland goederen aanbiedt. Rusland is een belangrijke bondgenoot van Maduro en heeft zakelijke belangen in Venezuela. Zo maakten de twee landen vorig jaar afspraken over nieuwe investeringen in de goudmijnsector en over het herstructureren van schulden van het Zuid-Amerikaanse land. Rusland heeft de Amerikaanse inmenging in de binnenlandse politiek van Venezuela scherp veroordeeld en blijft Maduro ondersteunen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.