Rusland wil voortaan in euro’s en yuan lenen

Rusland zal dit jaar en volgend jaar geen geld meer lenen in dollars, maar in andere valuta zoals de euro en de yuan. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov vorige week donderdag. Op deze manier wil Rusland haar blootstelling aan de dollar verkleinen. Eerder zette de centrale bank van Rusland al een deel van haar valutareserves om van dollars naar euro’s en yuan.

“We zullen in andere valuta lenen dan de dollar. Dit jaar hebben we geen plannen om op de buitenlandse markt te lenen. We hebben onze portefeuille gevuld en zelfs meer dan vervuld. Voor volgend jaar moeten we het nog bekijken. Mogelijk wordt het dan niet alleen euro’s, maar misschien ook Chinese yuan.”

Rusland stapt over op euro en yuan

In maart haalde het Russische ministerie van Financiën nog voor ruim €2,5 miljard op met de uitgifte van langlopende obligaties in euro’s. Deze leningen worden pas in 2035 afgelost. Ook haalde het land €750 miljoen op met een veiling van obligaties met een looptijd van zes jaar. In juni volgde een nieuwe uitgifte van obligatie in euro’s. Daarmee werd ruim €2 miljard opgehaald.

Eerder deze maand werd bekend dat Rusland ook in yuan wil lenen. Verschillende banken zijn al bezig met de voorbereiding van dergelijke obligaties. Het is niet vreemd dat Rusland in andere valuta wil lenen dan de dollar, omdat het land veel meer handel drijft met Europa en China dan met de Verenigde Staten.

Afgelopen zomer publiceerde de Russische centrale bank nieuwe cijfers, waaruit bleek dat een aanzienlijk deel van de handel met de Europese Unie en met China al in euro’s wordt afgewikkeld. Ook winnen andere valuta aan populariteit, ten koste van het marktaandeel van de dollar. Wereldwijd is de dollar nog steeds de belangrijkste valuta voor internationale handel.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.