Rusland kocht recordhoeveelheid goud in 2018

Rusland kocht recordhoeveelheid goud in 2018

Rusland heeft vorig jaar een recordhoeveelheid goud aan haar reserves toegevoegd. Met de aankoop van nog eens 8,5 ton in de maand december komt het totaal voor heel 2018 uit op ongeveer 272 ton. Ter vergelijking, dat is ruim 20% meer dan het record van 2017. Toen kocht de centrale bank in een jaar tijd 224 ton goud.

Door de aankopen van de laatste maanden heeft Rusland inmiddels China ingehaald op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. Op het moment van schrijven beschikt het land over ongeveer 2.112 ton, bij de huidige goudprijs goed voor een marktwaarde van $86,9 miljard.

Goud als diversificatie

Rusland is al meer dan tien jaar bezig met goud kopen om haar valutareserves te diversifiëren. Met succes, want de afgelopen tien jaar is de omvang van de goudreserve verviervoudigd. Een groot gedeelte daarvan koopt de centrale bank van de binnenlandse goudmijnsector, die goed is voor een productie van ruim 250 ton per jaar.

Goud wordt door centrale banken gezien als een veilig alternatief voor valutareserves. Het edelmetaal levert weliswaar geen rendement op, maar kent ook geen tegenpartij risico. Sinds de introductie van de Westerse sancties heeft Rusland haar goudaankopen sterk uitgebreid.

Alternatief voor de dollar

Poetin noemde de monopoliepositie van de dollar onbetrouwbaar. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met de internationale pers zei hij dat de dollar voor heel veel landen een risico begint te worden. Naast Rusland zijn er meer landen die goud kopen. Vorig jaar hebben onder meer China, Kazachstan, India, Polen en Hongarije edelmetaal aan hun reserves toegevoegd.

Rusland bewaart steeds groter gedeelte van reserves in edelmetalen

Rusland heeft met ruim 2.100 ton de vijfde grootste goudvoorraad ter wereld

Rusland kocht vorig jaar recordhoeveelheid goud

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »