Rusland kocht in november 37 ton goud

De centrale bank van Rusland heeft in november 37,3 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Met deze aankoop stijgt de totale goudvoorraad van het land naar meer dan 2.100 ton goud, goed voor een vijfde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Sinds het begin van het jaar de centrale bank een recordhoeveelheid van meer dan 260 ton aan haar voorraad toegevoegd.

Dat de Russen de laatste jaren veel goud kopen was al bekend, maar het tempo waarin ze hun voorraad uitbreiden lijkt alleen maar verder toe te nemen. De centrale bank ziet de goudvoorraad als vorm van bescherming tegen politiek risico, omdat deze vorm van reserve niet gevoelig is voor eventuele sancties. Sinds 2014 heeft Rusland haar goudaankopen opgeschroefd, toevallig het jaar waarin de eerste Westerse sancties werden opgelegd.

Rusland breidt goudvoorraad uit

In tien jaar tijd heeft Rusland haar goudvoorraad weten te verviervoudigen, van 510 naar 2.100 ton. Door de stijging van de goudprijs is de waarde van het edelmetaal nog harder gestegen, van slechts $12,6 miljard in 2008 naar meer dan $80 miljard nu. Ook als percentage van de totale reserves heeft goud een prominentere rol gekregen. Vertegenwoordigde het edelmetaal tien jaar geleden nog maar 2,6% van alle reserves van Rusland, eind 2018 is dat bijna 18%.

De laatste jaren hebben verschillende centrale banken goud aan hun voorraad toegevoegd. Polen kocht voor het eerst in lange tijd wat edelmetaal bij, terwijl Hongarije haar voorraad vertienvoudigde. Ook hebben diverse Europese landen een deel van hun goud teruggehaald uit het buitenland, waaronder Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het edelmetaal wordt gezien als strategische reserve in tijden van economische en politieke onzekerheid.

Rusland voegde 37,3 ton goud aan reserves toe

Steeds meer edelmetaal tegenover de valutareserves

Rusland koopt dit jaar recordhoeveelheid edelmetaal

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder bij Holland Gold

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]