‘Rusland kan euro gebruiken voor handel met Europa’

Rusland onderzoekt de mogelijkheid om de euro te gebruiken in het handelsverkeer met de Europese Unie. Dat zei hun plaatsvervangend minister van Financiën Vladimir Kolychev deze week tegenover de pers.

“We zien hier de kans om in eerste instantie over te stappen naar handel in lokale valuta met onze Europese handelspartners, zoals transacties met de euro, ook voor de levering van energiebronnen. Dit kan enerzijds de positie van de euro als reservemunt versterken en anderzijds een vorm van zekerheid bieden voor levering van energiebronnen, indien de Verenigde Staten een beslissing nemen die impact heeft op het betalingsverkeer in dollars voor onze banken en energiebedrijven.”

Euro als handelsmunt

Volgens Kolychev is de overstap naar betalingen in euro’s makkelijker, omdat de euro al een reservemunt is en omdat ook Europese bedrijven daar volgens hem positief tegenover zullen staan. Hij wijst op het risico van mogelijke Amerikaanse sancties die het internationale handelsverkeer voor Europese bedrijven kunnen bemoeilijken. Met de euro kan dat probleem volgens hem omzeild worden.

De afhankelijkheid van dollars in het internationale handelsverkeer staat door de dreiging van nieuwe sancties uit de Verenigde Staten hoog op de agenda. Eerder waarschuwden de Russische minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Financiën al voor de gevaren van een te grote afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar.

Rusland exporteerde in 2016 in totaal $270 miljard aan goederen en diensten, waarvan meer dan de helft richting Europa. Haar belangrijkste exportproducten zijn olie en gas, want die zijn samen goed voor meer dan de helft van de totale waarde van alle export.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.