Rusland niet geïnteresseerd in terugkeer G8

Rusland heeft geen behoefte om weer aan te schuiven bij een volgend topoverleg van de landen van de G7, zo verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov afgelopen weekend op de landelijke televisie. Volgens hem kan Rusland uitstekend werken in andere samenwerkingsverbanden waar meer landen aan deelnemen, zoals de G20.

“Toen onze Westerse partners besloten terug te keren naar het G7 format hebben wij hun beslissing geaccepteerd en zijn wij gaan werken aan andere platforms. Leden van de Shanghai Cooperation Organization, de BRICS en de G20 delen onze benadering. In de G20 werken ultimatums niet, daar moet je overeenkomsten bereiken. De G20 is een mechanisme om consensus te bereiken, ik denk dat dit naar de toekomst toe het meest veelbelovende platform is.”

Volgens Lavrov heeft Rusland op geen enkel moment gevraagd om weer aan te mogen schuiven bij de G8. Vorig jaar zei premier Dmitry Medvedev dat de G7 zonder de andere grote economieën in de wereld niets meer voorstelt.

Rusland niet welkom bij de G7

Rusland is sinds de ontwikkelingen in Oekraine en de gebeurtenissen op de Krim niet meer welkom bij het topoverleg van de G8. Sindsdien spreken de belangrijkste Westerse economieën – Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan – met elkaar binnen de G7.

Afgelopen weekend kwamen de regeringsleiders van de G7 in Canada bijeen, maar dat topoverleg leverde uiteindelijk niets op. De belangrijkste inzet was om de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van tafel te krijgen, maar daar ging de Amerikaanse president Trump niet in mee.

De verdeeldheid tussen de Verenigde Staten en de zes andere landen tijdens het topoverleg werd door het optreden van Trump nog eens geaccentueerd. Zo maakte hij zijn ongenoegen kenbaar over de afwezigheid van Rusland en kwam hij te laat bij een sessie van de G7 over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Ook verliet hij het topoverleg voortijdig, zonder de slotverklaring te ondertekenen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]