Rusland gaat meer olie naar China exporteren

Rusland gaat meer olie naar China exporteren

Europeanen gaan mogelijk meer betalen voor Russische olie, nu Rusland een groter gedeelte van haar productie naar China kan exporteren. Dat schrijft Bloomberg op basis van een nieuw onderzoeksrapport van FGE. China heeft dit jaar namelijk een nieuwe pijpleiding in gebruik genomen, waarmee ze 300.000 vaten olie per dag extra uit Rusland kan importeren.

Deze nieuwe oliepijpleiding loopt parallel aan een bestaande verbinding van Mohe naar Daqing en verdubbelt de capaciteit van deze route naar 600.000 vaten olie per dag, omgerekend 30 miljoen ton olie op jaarbasis is. De aanleg van deze 941,8 kilometer lange tweede oliepijpleiding begon in augustus 2016 en werd in november 2017 voltooid. De eerste pijpleiding over deze route werd in 2011 al in gebruik genomen.

Meer olie naar China

China heeft de Verenigde Staten ingehaald als grootste verbruiker van olie ter wereld, terwijl Rusland de rol van Saoedi-Arabië heeft overgenomen als grootste olieproducent in de wereld. Het is dan ook geen toeval dat China steeds meer olie uit Rusland exporteert, aangezien de twee landen aan elkaar grenzen en daardoor de mogelijkheid hebben om olie via pijpleidingen te transporteren.

Rusland is nu al de grootste leverancier van olie aan China en de verwachting is dat ze deze positie dit jaar verder zal versterken. Volgens de consultants van FGE zal Rusland dit jaar 200.000 vaten olie per dag meer naar China exporteren, waarvan het grootste gedeelte voor rekening komt van de nieuwe pijpleiding die begin dit jaar in gebruik is genomen.

Minder olie naar Europa?

Volgens de energieconsultants van FGE zal Rusland met de opening van deze nieuwe oliepijpleiding in China minder olie naar Primorsk transporteren, een belangrijke overslagplaats voor olie die naar Europa wordt geëxporteerd. Ook zal vanaf maart de export van Russische olie richting Oost-Europese landen afnemen, met als gevolg dat de prijzen kunnen stijgen.

In de aanloop naar het in gebruik nemen van de nieuwe oliepijpleiding naar China is een vat olie uit het Oeral-gebied (bestemd voor de Europese markt) al $0,60 in prijs gestegen ten opzichte van een vat Brent olie.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »