Rusland en Venezuela bereiken deal over herstructurering schulden

Rusland geeft Venezuela meer ruimte om een lening uit 2011 terug te betalen, zo maakte het Russische ministerie van Financier vandaag bekend. Door de economische crisis kan Venezuela op dit moment niet aan haar schuldverplichtingen voldoen en daarom heeft het land nieuwe afspraken gemaakt over de aflossingstermijn.

De herstructurering van de schuld houdt in dat Venezuela de komende tien jaar in totaal een bedrag van $3,15 miljard zal terugbetalen aan Rusland, waarvan het grootste gedeelte pas na zes jaar betaald hoeft te worden. Daarmee krijgt de regering van Venezuela meer tijd orde op zaken te stellen en het geld te verzamelen dat nodig is om de lening terug te betalen. Voor bedrijven in Venezuela die geld van Rusland hebben geleend, zoals olieproducent PDVSA, zijn geen nieuwe afspraken gemaakt.

Venezuela kwam door de daling van de olieprijs in een grote financiële crisis terecht, omdat het land voor de import van goederen en het aflossen van schulden erg afhankelijk is van de oliedollars. De olieprijs halveerde van ongeveer $100 naar minder dan $50 per vat, waardoor de inkomsten ook bijna halveerden. Door het tekort aan geld heeft de centrale bank van Venezuela de geldpers aangezet, waardoor de lokale valuta bijna niets meer waard is.

De foto bij dit bericht is van een eerdere ontmoeting tussen Poetin en Maduro in 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]