Rusland en Turkije bereiken overeenkomst pijpleiding

Het Russische energiebedrijf Gazprom heeft afgelopen weekend een overeenkomst bereikt met het Turkse energiebedrijf Botas over de leveringsvoorwaarden voor aardgas. Daarmee is ook groen licht gegeven voor de aanleg van de laatste sectie van de Turkish Stream gaspijpleiding over land, waarmee Russisch aardgas verder het zuidelijke deel van Europa getransporteerd kan worden.

De Turkish Stream – ook wel TurkStream genoemd – is een nieuwe pijpleiding door de Zwarte Zee, waarmee Rusland aardgas naar Turkije en Europa kan exporteren. De pijpleiding heeft twee aftakkingen, waarvan een gedeelte bestemd voor de Turkse energiemarkt en een gedeelte via Griekenland wordt doorgetrokken naar Italië en naar verschillende Balkanlanden.

Turkish Stream pijpleiding (Bron: Gazprom)

Alternatieve route voor aardgas

Deze nieuwe pijpleiding maakt Rusland minder afhankelijk van Oekraïne, omdat het een extra transportroute vormt waarmee zowel de Balkan als Italië toegang krijgen tot Russisch aardgas.

Oorspronkelijk wilde Gazprom een pijpleiding door de Zwarte Zee naar Bulgarije aanleggen, maar door bezwaren vanuit Europa besloot het Russische energiebedrijf dit project te staken en de route te verleggen naar Turkije. Daarmee krijgt Turkije samen met Griekenland een belangrijke strategische positie in de Europese energiemarkt.

Lees ook:

De afbeeldingen bij dit bericht zijn afkomstig van Gazprom

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]