Rusland en Turkije bereiken overeenkomst pijpleiding

Het Russische energiebedrijf Gazprom heeft afgelopen weekend een overeenkomst bereikt met het Turkse energiebedrijf Botas over de leveringsvoorwaarden voor aardgas. Daarmee is ook groen licht gegeven voor de aanleg van de laatste sectie van de Turkish Stream gaspijpleiding over land, waarmee Russisch aardgas verder het zuidelijke deel van Europa getransporteerd kan worden.

De Turkish Stream – ook wel TurkStream genoemd – is een nieuwe pijpleiding door de Zwarte Zee, waarmee Rusland aardgas naar Turkije en Europa kan exporteren. De pijpleiding heeft twee aftakkingen, waarvan een gedeelte bestemd voor de Turkse energiemarkt en een gedeelte via Griekenland wordt doorgetrokken naar Italië en naar verschillende Balkanlanden.

Turkish Stream pijpleiding (Bron: Gazprom)

Alternatieve route voor aardgas

Deze nieuwe pijpleiding maakt Rusland minder afhankelijk van Oekraïne, omdat het een extra transportroute vormt waarmee zowel de Balkan als Italië toegang krijgen tot Russisch aardgas.

Oorspronkelijk wilde Gazprom een pijpleiding door de Zwarte Zee naar Bulgarije aanleggen, maar door bezwaren vanuit Europa besloot het Russische energiebedrijf dit project te staken en de route te verleggen naar Turkije. Daarmee krijgt Turkije samen met Griekenland een belangrijke strategische positie in de Europese energiemarkt.

Lees ook:

De afbeeldingen bij dit bericht zijn afkomstig van Gazprom

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.