“Rusland en Saoedi-Arabië kunnen olie in yuan verhandelen”

De Chinese yuan staat op het hoogste niveau van dit jaar, maar de internationalisering van de Chinese valuta verloopt nog steeds moeizaam. Volgens de laatste cijfers van betaalsysteem SWIFT wordt slechts 2% van al het betalingsverkeer momenteel in de Chinese yuan afgerekend, waarmee de munt op de vijfde plaats komt na de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond en de Japanse yen.

Volgens Mark Tinker van vermogensbeheerder AXA kan daar in de toekomst wel verandering in komen zodra olie en goud in yuan afgerekend kunnen worden. De Hong Kong Stock Exchange heeft al plannen om termijncontracten voor goud in yuan aan te bieden, maar als verschillende landen ook olie in yuan gaan afrekenen kunnen landen makkelijker het Amerikaanse banksysteem ontwijken. Daarover schreef hij het volgende in een rapport dat hij deze week naar buiten bracht.

“De verkoper van olie of gas in Chinese yuan – of dat nou Rusland of Saoedi-Arabië is – hoeft niet te vrezen voor een overschot van de Chinese munt, omdat ze die simpelweg kunnen omzetten naar goud. We gaan richting een multipolaire wereld.”

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]