Rusland en China nemen Power of Siberia pijpleiding in gebruik

Rusland en China nemen Power of Siberia pijpleiding in gebruik

Rusland en China hebben vandaag de Power of Siberia in gebruik genomen, een nieuwe pijpleiding waarmee Rusland aardgas aan China kan leveren. Jarenlang is er gewerkt aan deze 3.000 kilometer lange pijpleiding, die China de komende decennia van aardgas zal voorzien.

Deze nieuwe Power of Siberia pijpleiding is onderdeel van een aardgasdeal die beide landen vijf jaar geleden sloten. China en Rusland maakten voor een periode van dertig jaar afspraken voor de levering van aardgas. Om de benodigde hoeveelheid aardgas te kunnen leveren, bouwde Rusland een nieuwe pijpleiding van het Chayandinskoye gasveld richting China.

Power of Siberia

Met de aanleg van deze nieuwe pijpleiding was een bedrag van in totaal $55 miljard gemoeid. Het is een investering voor de lange termijn, waarmee Rusland minder afhankelijk wordt van de Europese afzetmarkt. Op termijn moeten ook andere gasvelden in de regio worden aangesloten op de Power of Siberia. Daarmee kan Rusland de levering van aardgas voor de komende dertig jaar veiligstellen.

De Power of Siberia is ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Russische gasnet. De volgende kaart van Gazprom laat zien dat er meer routes in de pijplijn zitten. Daarmee sluit Rusland het gasnet in het verre oosten aan op dat in het westen. Dit geeft het land meer flexibiliteit om aardgas te leveren aan zowel de Europese als Aziatische markt.

Power of Siberia vormt belangrijke schakel in integratie Russisch gasnet (Bron: Gazprom)

Historisch moment

De officiële opening van de Power of Siberia is voor China en Rusland een historisch moment. Niet alleen omdat het China voorziet in een toenemende vraag naar energie, maar ook omdat het de strategische band tussen beide landen versterkt.

De pijpleiding heeft een capaciteit van maximaal 61 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis. Dat is zelfs meer dan de Nord Stream pijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt. Daarmee wordt China in één klap één van de grootste afnemers van Russische gas.

In 2016 exporteerde Rusland driekwart van haar gas naar Europa en een kwart naar Aziatische landen. Het marktaandeel van China was toen verwaarloosbaar. Met de aanleg van deze nieuwe pijpleiding krijgt ook China toegang tot de grote gasreserves van Rusland. Ook heeft China plannen om de Power of Siberia pijpleiding verder door te trekken, zodat meer steden toegang krijgen tot het goedkope en relatief schone aardgas.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »