Rusland: ‘Cryptomunten ondermijnen financiële stabiliteit’

In de week dat El Salvador de Bitcoin invoert als officieel wettig betaalmiddel laat Rusland weten dat ze dit voorbeeld niet zal volgen. Het gelijkstellen van cryptovaluta aan geld zou schadelijk zijn voor het financiële systeem en de stabiliteit, zo verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. “Het gelijkstellen van cryptomunten aan monetaire instrumenten zal enkel schade toebrengen aan het economische systeem.”

Ook de Russische centrale bank heeft zich zeer kritisch uitgelaten over cryptomunten. Volgens de gouverneur van de centrale bank, Elvira Nabiullina, zou het kopen van virtuele munten een gevaarlijke strategie zijn. Ook adviseerde de centrale bank de Russische beurs om geen handel te faciliteren in aandelen van bedrijven die gerelateerd zijn aan cryptomunten. De centrale bank van Rusland werkt, net als veel andere centrale banken, aan een digitale munt. In oktober 2020 publiceerde de centrale bank een nieuw rapport over de digitale roebel als opvolger van contant geld. Het wordt de Russische tegenhanger van de digitale yuan en digitale euro.

Met digitaal centralebankgeld willen centrale bank wereldwijd hun grip op het betalingsverkeer versterken. Toch zijn er ook landen die cryptomunten omarmen. In navolging van El Salvador heeft ook Cuba vergevorderde plannen om Bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel. Zij zien cryptomunten juist als manier om de economie minder afhankelijk te maken van het Amerikaanse banksysteem.

Lees meer op Geotrendlines Insider:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]